Skapa en mjuk och drömlik look

Guider 23 aug 2010
Drömska toner

High-key-porträtt innehåller väldigt ljusa toner som har tvingats till gränsen av överexponering. Föreställ dig en flicka med blont hår, i en vit klänning, mot en vit bakgrund, aningen överexponerad så att bakgrunden bränns till max, huden är vit som porslin och håret har en svag blond nyans, och du vet vad vi pratar om. Resultatet är en luftig, drömsk stämning som kan uttrycka en känsla av oskuld eller fantasi. Traditionellt sett överexponerar fotografer i kameran för att producera denna effekt, men det är bättre att göra arbetet i Photoshop så att du kan bestämma om du vill behålla detaljer i högdagrarna eller spränga dem helt för en riktigt överjordisk effekt. Bilden som du applicerar denna effekt på behöver vara uppbyggd av huvudsakligen ljusa toner, så använd ett foto på ett subjekt som bär ljusa kläder. Bakgrunden behöver vara vit den också – du kan klippa ut din modell och placera henne mot en vit bakgrund om det behövs. Om du har envisa skuggor eller färger i bilden, lägg till ytterligare ett Nivålager, gör det ljusare, och använd sedan lagermasken för att begränsa effekten till de besvärliga områdena.

SKAPA HIGH-KEY-LOOKEN

LÄGG TILL ETT NIVÅJUSTERINGSLAGER och flytta reglaget för Mellantonernas ingångsnivåer (den mittersta) till vänster, vilket gör bilden ljusare i mellantonerna. Det gör även skuggorna svagare, så klipp inte för mycket detaljer i huden.

OM DU ANVÄNDER Photoshop kan du använda Kurvor istället, och dra mellantonerna uppåt från mitten av kurvan. Detta minimerar skuggklippning, och bevarar detaljerna.

OM LJUS STRÖMMAR IN bakom ditt subjekt, kommer du kanske få en del hårstrån som bränts ut och försvunnit. Lösningen på detta är att gå till den mask som finns till ditt justeringslager och måla tillbaka detaljer med en svart penseln vid ca 30 % opacitet.

ANVÄND SAMMA MASK och pensel för att återskapa lite kontrast i ögonen, läpparna och möjligtvis kinderna. Lägg till ett Nyans/Mättnadsjusteringslager och tryck upp mättnaden en aning, så att färgerna inte ser för urtvättade ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.