Skapa en mjuk fokuseffekt i Photoshop

Guider 19 Nov 2012

Det finns många sätt att skapa mjuk fokus på, men en vägvinnande teknik är Ortoneffekten. Den har ett distinkt utseende och kan verkligen ge dina bilder en tydlig karaktär. Dessutom är det inte många som använder den, så du kan få dina foton att se annorlunda ut.

Grundkonceptet har funnits länge. Effekten är döpt efter fotografen Michael Orton, som kom på en teknik att lägga två överexponerade diabilder av motivet på varandra. En bild var tagen i skarp fokus, och den andra togs med motivet ur fokus. Den resulterande kombinationen blev en korrekt exponerad bild med en unik soft fokus look som skapades av kombinationen av skarp och ur fokus-exponering. Precis som många andra filmtekniker och processer, kan du återskapa Ortoneffekten i Photoshop.

En av fördelarna med att använda Photoshop är att du kan kontrollera styrkan på effekten. Den kan vara finstämd, stark eller någonstans mittemellan. Det är upp till dig. En annan fördel är att det inte finns något behov av att ta två foton av samma motiv och kombinera dem. Du kan gå igenom gamla foton och applicera effekten för att se om det förbättrar bilden – kul sysselsättning en regnig dag.

Nyckeln till att använda Ortoneffekten på ett produktivt sätt är att använda den med lämpliga bilder. Välj ett starkt foto att börja med – ett som kommer att tjäna på att få ett drömlikt utseende. Bland bra potentiella motiv märks mjukt belysta porträtt, höstscener och landskap. Det fungerar bra med svartvita bilder också.

Den digitala motsvarigheten till Ortoneffekten fungerar genom att dela upp bilden i två uppljusade lager. Du kan sedan använda Gaussisk oskärpa-filtret för att applicera en stark mjuk fokuseffekt på det översta lagret och avsluta genom att ändra lagrets blandningsläge till Multiplicera. Det här ger en stark mjuk fokuseffekt som troligtvis är lite för kraftfull för de flesta foton. Man kan åtgärda det här genom att duplicera bakgrundslagret innan man börjar jobba på lagerkopian. Man får tre lager. Du lägger sedan samman dem med de två översta och använder opacitetsreglaget för att sänka styrkan på mjuk fokuseffekten. Alternativt sänker du bara styrkan på den Gaussiska oskärpan.

Steg-för-steg
Ortoneffekten

01 Skapa en kopia
Gå till Lager > Duplicera lager för att kopiera bakgrundslagret. Gå sedan till Bild > Applicera bild. Ställ in Lager på Bakgrundskopia, Kanal på RGB och blandningsläge på Raster. Tryck på OK.

02 Gaussisk oskärpa
Gå till Lager > Duplicera lager igen. Det här skapar ett tredje lager. Gå sedan till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa. Ställ in Radie på cirka 25 pixlar och tryck på OK.

03 Blandningsläget Multiplicera
Ställ in blandningsläget för det översta läget på Multiplicera. Markera de två översta lagren och gå till Lager > Lägg samman lager. Minska opaciteten efter egen smak.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.