Skapa en lysande ljussabel

Guider 23 maj 2012

Alla Star Wars-fans drömmer om att äga en egen ljussabel. Jediriddarnas favoritvapen tillhör de bästa filmprylarna någonsin. Det närmaste vi kommer den riktiga sabeln kan enkelt åstadkommas i Photoshop med en enkel oskärpe- och färgbalansteknik. När du startar den här guiden är du blott en nybörjare. Mot slutet kommer du vara en mästare. Cirkeln är sluten.

01 Lägg till ett svart lager
Öppna en lämplig bild och gå sedan till Lager > Nytt > Lager för att komma till Nytt lager-rutan. Ge lagret ett namn och ändra blandningsläget till Raster. Kryssa nu för rutan bredvid “Fyll med Raster-neutral färg (svart)” och tryck på OK.

02 Markera bladet
Välj Ritstiftet och klicka sedan längst ner på skaftet på den tänkta sabeln för att lägga till en ankarpunkt. Klicka igen högst upp för att lägga till en andra punkt, och fortsätt sedan med banan så den löper runt hela bladet. När den är stängd, högerklicka och välj Skapa markering-alternativet.

03 Skapa tre kopior
Tryck på D för att återställa färgerna till svart och vitt, och tryck på Cmd/Ctrl+Backspace för att fylla markeringen med din vita bakgrundsfärg. Tryck nu på Cmd/Ctrl+J tre gånger för att kopiera det markerade vita bladet till tre nya lager.

04 Applicera fyra oskärpor
Markera det översta lagret först och gå till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa. Ställ in Radie till 70 pixlar och tryck på OK. Applicera nu oskärpa på lagret undertill, men den här gången med Radie på 40. Upprepa på de två nästa lagren med Radie på 20 och 2.

05 Gör det blått
Gå till Bild > Justeringar > Färgbalans. Härifrån lägger du till cyan och blått, och trycker på OK. För en annan färg, tryck på Cmd/Ctrl+U och flytta Nyans-reglaget. Nu måste vi måla in reflekterad färg, så välj penselverktyget från verktygspanelen. Håll nere Alt och klicka på bladet för att sampla en färg.

06 Reflekterande färger
Skapa ett nytt lager och tryck sedan på Alt+Backspace för att fylla det. Håll nere Alt och klicka på Lägg till lagermask-ikonen för en full mask, och ändra sedan blandningsläget för lagret till Färg. Avsluta genom att måla med en vit, mjukkantad pensel för att ta fram färgen utmed kanterna på personen som håller i ljussabeln.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.