Skapa en häftig tilt-shift- effekt

Guider 4 Dec 2012

Tilt-shift-effekten har blivit allt mer populär hos fotografer och de som jobbar med digital design under de senaste åren. Så de nya oskärpeverktygen i Photoshop CS6 (Filter > Oskärpa) kommer att bli en fröjd för många. När du har öppnat det, erbjuder Lutning/förskjutning- filtret ett urval av justeringar som låter dig applicera platsen för brännvidden, variera mängden lutning/förskjutningsoskärpa och till och med påverka mängden bokeh vid bildens kanter. Det är lätt att få bra resultat, men som alltid, om du är ute efter en perfekt leksakseffekt, behövs några extra justeringar för att korrigera perspektiv, färg och de mörka kanterna.

01 Öppna rutnät
Öppna ”Tilt-Shift_Before.jpg” (som du hittar i filarkivet på vår hemsida) i CS6 och duplicera bakgrundslagret. Gå till Photoshop > Inställningar > Stödlinjer, Stödraster och segment… och ändra Rutindelning till 1. Gå nu till Visa > Visa > Stödraster. För att korrigera perspektivet, gå till Redigera > Omforma > Skeva, och flytta byggnadens vertikala linjer för att matcha nätet.

02 Lutning/förskjutning

Stäng av nätet och gå till Filter > Oskärpa > Lutning/förskjutning. I mitten av bilden ser du en cirkel. Klicka på mitten och flytta sedan ner för att täcka gatunivån. Se till att Fält och Irisoskärpa båda är avstängda och klicka på Lutning/förskjutning. Öka Oskärpa till 40px och lämna Förvrängning på 0.

03 Justera fokus
Öka Ljusbokeh till 10% och Bokehfärg till 20%, lämna Ljusintervall som det är. Över och under cirkeln finns två heldragna linjer. Markera de här för att justera bredden på brännvidden i bilden, klicka på punkterna för att rotera fokalplanet. Slutligen klickar du på den prickade linjen och drar den en aning neråt.

04 Förstärk färgen

Skapa ett nytt Kurv-justeringslager och gör en fin S-kurva för att förbättra tonen och lägga till kontrast i bilden. Skapa nu ett nytt Lyster-justeringslager och öka Lyster till 50%, och lägg till Mättnad till 20%. Från lageralternativen väljer du Lägg samma bild, och sedan Filter > Linskorrigering. Under Egen, applicera en Vinjettering på -50.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.