Skapa en effektfull fotosfär

Guider 21 maj 2012

Polära koordinater-filtret låter dig manipulera bilder genom att bända och rotera bilden runt sig själv. När man använder det på en bild direkt från kameran skapar det en abstrakt version av originalet. Om man applicerar filtret på ett panorama resulterar det i en mycket mer behaglig fotosfär, som ger intryck av att vara tagen uppifrån med en ultra-vidvinkel. Du behöver en serie bilder tagna på samma sätt, som om du skulle skapa ett 360° panorama. Vi kommer visa hur man använder Photoshop CS5:s Photomerge för att sätta ihop bilderna, och sedan redigera bilden för att applicera filtret.

01 Öppna filer i Bridge
Öppna Adobe Bridge och leta upp dina panoramabilder. Markera allt (Cmd/Ctrl+A) och välj sedan Verktyg > Photoshop > Photomerge. När dialogrutan öppnas, lämna på standardvärdena och klicka på OK för att skapa panoramat. I Photoshop, välj Lager > Lägg samman bild.

02 Justera dokumentstorlek
Från övre menyn väljer du Bild > Läge > 8-bitars. Välj Beskärningsverktyget (C) och beskär in i bilden på båda sidorna och nederdelen. Välj Bild > Bildstorlek och ändra bredd till 50cm. Duplicera lagret med Cmd/Ctrl+J och använd Klonstämpeln (S) för att lägga till mer himmel.

03 Detaljer i himlen
Välj Efterbelys (tryck O) med omfånget inställt på Högdagrar, Exponering satt till 5% och en penselstorlek på 800px. Använd detta för att efterbelysa i himmelsdetaljerna. Välj Beskärning och dra med Shift nertryckt upp en fyrkantig ruta. Håll ner Shift, och dra kanterna på rutan för att möta bildkanterna.

04 Polära koordinater
Använd Omforma fritt (Cmd/Ctrl+T) för att dra över- och nederdelen så att det passar arbetsytan. Gå till Bild > Rotera bild > 180. Applicera filter > Förvräng > Polära koordinater. Kryssa för Rektangular till Polär. Klicka på OK. Använd Klonstämpel för att dölja fogen och Kurvor för att förbättra toner.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.