Skapa digital graffiti

Guider 3 sep 2012

Urban graffiti har gått från ett enkelt taggande till att bli en utförlig konstform. Det är mycket tack vare konstnärer som Banksy som har varit med om att förvandla graffitin från något fult till något legitimt.

Man kan använda Photoshops Tröskel-justering för att förvandla ett fotografi till svartvitt, vilket är det perfekta sättet att återge den här sortens bild. Det är möjligt att dra Tröskel-reglaget till olika punkter för att variera balansen mellan svart och vitt, men det är inte så ofta man hittar en bild som fungerar perfekt i hela tonomfånget. Det är därför som det är smart att applicera Tröskel som ett justeringslager. Det här gör att man kan jobba med den underliggande bilden tills kontrasten mellan ljust/mörkt fungerar perfekt i alla områden.

Det är viktigt att välja rätt startbild. Det måste vara en tydlig, stark bild med en form som man lätt känner igen. Det behövs bra kontrast och textur, eftersom vi vill få in variation i bilden. Med Tröskel-tekniken är det möjligt att rädda ett annars innehållslöst område. Om din bild har en detaljerad bakgrund måste du markera den och radera den. I exemplet här har skateboardaren en T-shirt som är nästan helt mörkblå, som görs om till svart i Tröskel-behandlingen. Men eftersom man kan göra justeringar längre fram, kan man använda Skugga-verktyget för att ljusa upp riktigt mörka områden, och producera en bild som har mycket mer visuellt intresse. Ställ in Skugga på Mellantoner för att ljusa upp mörka områden.

För att få till effekten ordentligt är det viktigt att resultatet inte är för detaljrikt. När allt kommer omkring försöker vi återskapa en bild som har klippts ut ur en bit papp eller papper. När den svartvita bilden ser ut som man vill, skapar man en Sammanslagen kopia och använder Median-filtret för att mjuka till de hårda hörnen.

När man applicerar bilden på väggen, behövs ytterligare ett par steg. Använd ett Nyans/ Mättnad-justeringslager för att ljusa upp bilden och lägga till färg; gör en grov markering och måla en stänkeffekt utanför bildområdet. Slutligen använder du Gaussisk oskärpa för att göra allt lite softare och ge det en mer naturlig, sprejad look. Duplicera varje lager inför varje ny effekt, ifall du ändrar dig längre fram och vill göra justeringar.

Steg-för-steg
01 Ställ in Tröskel

Öppna en bild och välj Lager > Nytt justeringslager > Tröskel. Dra reglaget tills du får en bra balans mellan svart och vitt utan att tappa konturerna –effekten måste inte vara perfekt.

02 Justera bilden
Använd Skugga och Efterbelys för att ljusa upp och göra områden i bilden mörkare. På grund av Tröskel-justeringslagret ovan, kommer de områden du målar med de här verktygen att antingen bli helt vita eller helt svarta.

03 Applicera på väggen
Gör en platt bild från en sammanslagen kopia,och använd sedan Median-filtret för att göra kanterna softare. Ändra bildens blandningsläge till Multiplicera för att ta bort det vita, och färga sedan med ett Nyans/Mättnad-justeringslager.

För att göra så att bilden ser ut att vara sprejad på väggen måste man se till att den blir lite sliten vid kanterna. Välj en mjukkantad pensel och ställ in dess blandningsläge på Lös upp. Det blir en splittrad effekt. Använd en låg opacitet och bygg upp effekten i omgångar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.