Skapa den populära mörkrumseffekten cross-processing

Guider 21 jun 2010
Cross Processing

Cross-processing är en mörkrumsteknik där filmen behandlas med kemikalier som är tänkta för färgfilm eller tvärtom – när man använder ”fel” kemikalier blir färgerna i bilden förändrade. I vår teknik använder vi oss av ett Kurvjusteringslager. Även om färgskiftningarna som skapas av cross-processing i mörkrummet inte kan kontrolleras, finns det några effekter som är rätt typiska. Skuggor blir ofta blå, och högdagrar gula eller gröna. Röda områden kommer ofta blir magenta eller lila. Bilden kan även visa på hög kontrast, kanske med sprängda högdagrar, och de övergripande färgerna kan vara väldigt mättade.

1 Öppna en lämplig bild och lägg till ett Kurvjusteringslager; vi kommer att justera kurvorna för varje färgkanal för att tona olika områden av tonomfånget. I dialogrutans Kanal-meny, väljer du Röd. Klicka för att placera en punkt i skuggorna och dra den neråt. Placera sedan en punkt i högdagrarna och dra den uppåt – detta lägger till rött i högdagrarna och cyan i skuggorna.

2 Välj den Gröna kanalen och rita denna gång en tydligare S-kurva för att lägga till grönt i högdagrarna och magenta i skuggorna. Avslutningsvis väljer du den Blå kanalen, och drar den svarta punkten nere till vänster uppåt och den vita punkten uppe till höger neråt, och placerar en punkt i skuggorna som du drar neråt. Detta tar bort blått från högdagrarna och lägger till blått i skuggorna.

3 Bilder som har behandlats med cross-processing, kommer generellt sett ha ett gulaktigt färgstick. För att skapa denna effekt, lägger du till ett Färgjusteringslager och väljer en gul färg i Färgväljaren. Ändra blandningsläget på detta lager till Multiplicera, och reducera lagrets opacitet till runt 25% – du kan finjustera denna och andra inställningar efter att du är färdig med den grundläggande effekten.

4 Du kan förstärka både kontrast och färg genom att lägga till ett Kurvjusteringslager satt på blandningsläget Normal, och sedan skapa en mjuk S-kurva. Om du vill öka mättnaden oberoende av konstrasten, sätter du Kurvlagret på Luminiscens, så att färgerna inte påverkas, och använder sedan ett Nyans/Mättnadslager för att justera mättnaden.
Flera plug-in-utvecklare har skapat plug-ins som lägger till verktyg i Elements som normalt endast finns i Photoshop. En av dessa kallas Smart Curve, skapad av Alois Zingl, och den inkluderar alla funktioner hos Kurvor i Photoshop. Denna plug-in är gratis att ladda ner, och när du har installerat den hittar du den i Filter-menyn. För att ladda ner Smart Curve klickar du här

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.