Skapa coola siluetter

PhotoshopGuiden 17 mar 2014

Siluetter brukar alltid fungera bra i bildsammanhang, från öppningsscenerna i James Bond-filmer till Apples ursprungliga iPod-kampanj.

Traditionellt sett är det enklaste sättet att fotografera en siluett att placera motivet mot en ljus bakgrund eller motljus och exponera för bildens ljusare regioner. Det här skickar in motivet i mörker, och visar det som en siluett mot bakgrunden.

Här kommer vi visa en teknik som delvis ger modellen en siluett, med bilden tagen på ett sådant sätt att det finns en viss mängd ljus som gör att det går att plocka fram några ansiktsdrag och få till Bond-looken.

I Photoshop kommer vi visa hur man finjusterar de högdagrar som faller på modellen med Nivåer-justeringar, och sedan hur man kan lägga modellen på bakgrunden.

Vi väljer inte den mörka, stämningsfulla sorts bakgrund som ofta används i Bond-filmer, utan kommer ta en titt på markeringsverktygen för att skapa enkla, färgade runda former. På dessa kan man, när de har konverterats till Smarta filter, applicera textur med hjälp av enkla svarta till vita runda övertäckningar på en lagermask. Lite gaussisk oskärpa hjälper sedan till att blanda in dem i bakgrunden.

01 Skapa formerna
Öppna en lämplig bild och duplicera bakgrundslagret med Cmd/Ctrl+J. Markera bakgrundslagret med Cmd/Ctrl+A, radera sedan för att ta bort modellen. Gå till Bild > Storlek på arbetsyta och ändra den till 4270 gånger 3661. Skapa ett tomt lager och lägg till en lagermask. Välj den elliptiska ramen (tryck M) och dra sedan upp en cirkel.

02 Lägg till färg
Markera färgpytsen (tryck G) och fyll cirkeln med rött. Välj övertoningsverktyget (tryck G) och det radiella alternativet. Välj svart som förgrundsfärg och dra in i lagermasken. Gå till Filter > Konvertera till Smarta filter, avmarkera, tryck Cmd/Ctrl+D, och gå sedan till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa, och applicera en oskärpa på 24 pixlar. Upprepa på nya lager för att göra klart bakgrunden.

03 Lägg till siluetten
Aktivera det översta modellagret och ändra blandningsläget till Mörkare. Använd Flyttaverktyget (tryck V) för att positionera cirklarna. Klicka på modellagret, lägg till ett Nivå-justeringslager med värdena 55, 0.65 och 241. Högerklicka och välj Skapa urklippsmask. Använd Cmd/Ctrl+Alt+Shift+E för att lägga samman bilden, sedan Redigera > Omforma > Vänd vågrätt för att avsluta.

Skapa former med markeringar
Även om markeringsverktyget mestadels används för att skapa markeringar, erbjuder det också ett enkelt sätt att skapa enkla former som cirklar eller fyrkanter. Man har också möjlighet att skapa mer komplexa former genom att lägga till eller dra ifrån från markeringarna. Om man vill ha lite mer variation i sina bakgrundsformer, finns det två alternativ. För att använda Photoshops Form-verktyg – det här ger dig ett stort urval av former, från stjärnor till pilar som kan användas på liknande sätt – måste du högerklicka på lagret och rastrera det innan du lägger till masken och gaussisk oskärpa. För mer avancerade former öppnar du bilden med formen som du vill ha och använder antingen polygonlasson eller ritstiftet för att skapa formens kontur. Du kan sedan använda den här markeringen för att skapa dina former.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.