Skapa coola actionbilder

Guider 3 Dec 2012

Med VM-kvalet igång för det svenska landslaget och svenska lag som når åtminstone vissa framgångar i Europa, är fotbollen hetare än på länge. För att fira detta tittar vi här på hur man skapar en klassisk fotbollsscen, med en oskärpeeffekt som verkligen lyfter fram händelserna. Och det bästa av allt; man kan fixa det på sex enkla steg…

01 Markera spelaren
Öppna “footy_before.jpg”, från filarkivet på vår hemsida, och ta Snabbmarkeringsverktyget från verktygspanelen. Måla en markering över spelaren till vänster. Använd , och . för att ändra storlek på penseln, och om något går fel håller du ner Alt och målar för att dra ifrån markeringen. Fortsätt tills du har markerat hela kroppen.

02 Förfina och kopiera
Klicka på Förfina kant och välj “På svart”- vyn. Kryssa för Smart radie och ställ in Radie på 3 och Jämn 1. Kryssa för Sanera färger och välj Utdata till: Nytt lager. Ta Förfina radieverktyget och måla över alla gröna kanter. När du är nöjd trycker du på OK, och trycker sedan på Cmd/Ctrl+J tre gånger för att göra tre ytterligare kopior av lagret.

03 Förbered nästa spelare
Markera bakgrundslagret och gör kopior av spelaren till höger på samma sätt. För varje spelare markerar du den andra kopian uppifrån och ställer in opaciteten till 30%. Sedan klickar du på lagret under och sätter Opaciteten på 20%. På den nedersta kopian sätter du Opaciteten på 10%.

04 Knuffa lagren
Ta Flytta-verktyget, och markera sedan det näst översta lagret. Tryck upprepade gånger på vänster piltangent för att knuffa lagret. Markera lagret under och knuffa lite längre. Gör samma sak med lagret därunder, och upprepa för den andra spelaren. Den här gången knuffar du kopiorna en aning uppåt vänster.

05 Mörkare bakgrund
Markera bakgrundslagret, och klicka sedan på Skapa justeringslager-ikonen och klicka på Exponering. Ställ in Exponering på -12, och välj sedan penseln. Välj en mjuk penselspets och ställ opaciteten på 40%. Måla med svart över förgrundsgräset för att gradvis dölja justeringen. Sedan markerar du det översta lagret och trycker på Cmd/Ctrl+Shift+Alt+E.

06 Linsöverstrålning
Gå till Filter > Konvertera för Smarta filter, gå sedan till Filter > Återgivning > Linsöverstrålning. Välj 105mm Prime, positionera överstrålningen högst upp till höger och tryck på OK. Lägg sedan till en Fotofilter-justering inställt på Värmande filter (85). Avsluta med ett Svartvittjusteringslager med blandningsläget satt på Täcka över och opaciteten på 70%.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.