Sixtomat F2 – Ny ljusmätare från Gossen

Nyheter 20 Dec 2013

Den senaste ljusmätaren från Gossen heter F2, och den erbjuder det mesta en fotograf kan behöva när det gäller mätning av befintligt ljus och blixtljus

Gossen Sixtomat F2

Gossen Sixtomat F2 är en ny ljusmätare som klarar att hantera de flesta situationer när det finns behov av ljusmätning, exempelvis direkt/indirekt mätning, blixtljus/befintligt ljus, blandljusförhållanden, kontrastljusmätning, och beräkning av multipla blixtar
Uppmätt värde kan visas i hela, halva eller i tredjedels bländarsteg och formgivningen inbegriper en kompakt design med ett fåtal stora knappar, och en gummerad yta som ska ge bra grepp.
Befintligt ljus kan mätas med bländarförval eller slutartidsförval, samt visas som EV-tal.
Diffusorkupan kan skjutas åt sidan så att mätning indirekt och direkt snabbt kan väljas.
Efter genomförd mätning kan olika kombinationer av slutartid/bländare visas genom en knapptryckning. Det uppmätta värdet visas digital med 1/10 stegs exakthet, samt även på en analog skala med 1/2 stegs noggrannhet. Även värdet för eventuellt befintligt ljus visas på den analoga skalan.
Vid mätning av befintligt ljus, i läge slutartidsförval eller EV-tal, kan kontrasten i ett motiv uppmätas genom att knappen för ljusmätning hålls nedtryck kontinuerligt under mätningen.
Mätområdet sträcker sig från bländare f/1,0 till f/90, och slutartider från 1/8 000 sek ned till 60 minuter, vilket gör ljusmätning möjlig även i ljussvaga miljöer. Korrektionsvärde vid användning av exempelvis ND-filter kan dessutom ställas ± 7,9 EV.
Vid blixtljusmätning triggas blixten manuellt via blixtens testknapp, eller via en Elinchrom Skyport-enhet, eller så ansluts blixten/Skyportenheten till ljusmätaren via en synksladd.
Om blixtens styrka inte räcker till för att ge önskad arbetsbländare beräknas det antal blixtexponeringar som krävs genom en knapptryckning.
Är du filmfotograf kan det även vara bra att känna till att det är möjligt att mata in filmhastigheten (bilder per sekund) i Sixtomat F2, varpå exponeringsmätaren visar mätvärdet som ett bländartal.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.