SEGLA MOT LYCKADE BILDER

Teknik 11 apr 2015

Råd från en prisbelönt yachtfotograf

SeglaMotLyckadeBilder-Wordpress

Med stora båtevenemang runtom i världen kan du ta chansen att testa båtfotografering. Det är inte så svårt som man kan tro tycker yachtveteranen Rick Tomlinson.

”Använd en systemkamera och ett långt istället för vidvinkligt objektiv för att komprimera bilden och få båtarna att se ut att ligga närmare varandra”, säger Rick. ”Mitt mest använda objektiv är ett på 70-200 mm.”

Bra ljus är självklart viktigt, men, som Rick påpekar, många båttävlingar äger rum mitt på dagen så du kanske måste nöja dig med det. ”Jag fotar ofta mot ljuset eftersom det ger en mer atmosfärisk känsla”, säger han. ”Jag ökar normalt exponeringskompensationen till +0,3 eller +0,7, men in mot ljuset kan den hamna på +1,5. Kontrollera så att dina bilder inte blir för mörka, eller att högdagrarna inte blir urfrätta. Ge dig ut på sjön för att fota om du kan, men hamna aldrig i vägen för de tävlande båtarna.”

Sätt igång

  • Oroa dig inte om du inte har en fullformatskamera. Rick gillar den extra räckvidden som APS-C-kameror ger.
  • Fota så lågt eller högt som du kan. Håll horisonten rak och fyll bilden.
  • Om du fotar båttävlingar kan du ta med människor i bild – kroppsspråket hos de som tävlar är lika viktigt som båtarna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.