Se vad finns under huven

Guider 17 maj 2011

En av nycklarna till att använda justeringslager på ett effektivt sätt är att förstå mekanismerna bakom hur de ändrar utseendet på bildens pixlar. Två saker som hjälper denna förståelse är Kanaler och Histogram.

Kanaler är förenklat gråskalefiler som definierar hur mycket av en viss färginformation som syns i en bild. Bilder i RGB-läge innehåller en Röd, Grön och Blå kanal (dessa syns i Kanal-panelen). Många av de tillgängliga justeringslagren kan appliceras per kanal. Det innebär att, om du behöver, kan göra justeringar på den Blå kanalen i en bild utan att det påverkar den Röda eller Gröna kanalen.
Histogrammet är den konstiga grafen som du ser i antingen Histogram-panelen eller när du använder Nivåer. Det är en visuell representation över intensitetsomfånget i bilden. Photoshop genererar histogram genom att ta antalet pixlar vid varje intensitetsnivå. Pixlar som är ljusa eller har en hög mängd färgintensitet hamnar till höger i grafen. Pixlar som är mörka eller har låg färgintensitet syns till vänster av grafen. Det är bra att veta detta när man använder en justering som Nivåer eller Kurvor.

Begränsa dig inte till att använda ett enda justeringslager, speciellt då vissa av dem fungerar väldigt bra tillsammans. Använd ett Nivåjusteringslager för att göra skuggorna djupare och högdagrarna mer explosiva, och kör sedan ett Lysterjusteringslager för att skapa optimal mättnad av färgerna. Sedan kan du ändra ordningen på justeringslagren för att se vilken som fungerar bäst för din bild.

Nivåjusteringslagret är utmärkt för att dra fram färg och detaljer ur en bild som är lite för mörk och murrig. Genom att sätta de yttre reglagen i linje med kanterna på histogrammet, försäkrar du dig om bredast möjliga tonomfång i din bild. Du kan även göra Nivåjusteringar per kanal för maximal kontroll.

Även om det kanske inte är det kraftfullaste justeringslagret, är Intensitet/Kontrast i alla fall enklast att använda. Inga histogram, ingen kanalseparation. Det finns ett Intensitet-reglage och ett Kontrast-reglage – öka eller minska efter behov. Denna funktion var dåligt utförd innan CS3. Du kan till och med återgå till ett tidigare skede med rutan Använd äldre.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.