SE RÖTT OCH FOTOGRAFERA DET

Teknik 31 okt 2015

Testa att begränsa dig och endast fotografera färgen röd

SeRottOchFotograferaDet1-WordpressKänner du för att specialisera dig lite? Varför inte testa att ta bilder som fångar de kreativa möjligheterna hos färgen röd. Det fina med att fota rött är att den har så många bibetydelser: jordighet, glamour, passion och, särskilt inom asiatisk kultur och andlighet, tur. I Fjärran Östern spelar rött en stor roll vid glada tillfällen. I Vietnam, till exempel, bär bruden traditionellt rött istället för vitt.

”Kineserna har fler än 30 symboler för olika typer av rött, och ännu fler termer för att beskriva toner av rött. Därför kommer det inte som någon överraskning att de ser det som en vitaliserande färg”, säger Victoria Alexander, författare till Colour: A Journey. ”Italienarna ger också bort röda underkläder som ska bäras på nyårsafton för att skapa tur.”

Utöver fantastiska möjligheter för rese- och dokumentärfotografer är lite rött ett perfekt sätt att lyfta ett porträtt, landskap eller stadslandskap – en rörelseoskarp röd Londonbuss till exempel. Starka röda färger finns även naturligt i naturen – tänk dig röd vallmo, det röda bröstet på en rödhake mot snö, eller till och med de rödbruna tonerna hos en fantastisk solnedgång.

Rött erbjuder oändliga nyanser, toner och associationer, så hur du tolkar den här utmaningen är helt upp till dig.

Så sätter du rött i fokus

För att hjälpa dig med den här utmaningen har vi här några kreativa idéer som visar hur rött kan användas i dina egna bilder. För att imponera riktigt är det bäst att tänka bortom det riktigt uppenbara. Ta också en titt på färghjulet så att du kan se vilka färg­er som passar ihop med rött och vilka som krockar för riktigt intressanta kreativa effekter. Ett av de bästa färghjulen på nätet är Adobe Color som finns på http://color.adobe.com

SeRottOchFotograferaDet2-Wordpress

  1. Lägg till en röd detalj i en i övrigt neutral komposition. Här sticker modellens läppar och scarf ut mot hennes jacka och väggarna, vilket drar blicken mot henne.SeRottOchFotograferaDet3-Wordpress
  1. Rött bör attrahera en resefotograf som ett rött skynke attraherar en tjur. Om du ser någon som bär rött, se om du kan ta en bild eller leta efter rött i omgivningen.
  1. I den här bilden skapar den röda trappan en kontrast mot de gröna väggarna. Rött och grönt är komplementfärger, vilket innebär att de krockar på ett dynamiskt sätt.

SeRottOchFotograferaDet4-Wordpress

  1. Eftersom rött är en sådan vågad färg är det ett populärt val för selektiv färgredigering. Bevara lite rött så kan du skapa en väldigt slagkraftig effekt. Det är en väldigt enkel teknik att testa.

SeRottOchFotograferaDet5-Wordpress

Sätt igång

  • Placeringen av din ljuskälla är viktigt för hur den röda färgen uppfattas. Ljus framifrån åter det röda korrekt, men motljus dämpar det hela och ger pastelltoner.
  • Det finns så klart många toner och nyanser av rött, så känn inte att du endast måste använda en stark blodröd färg.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.