Se Inta Ruka på Fotografiska

Aktuellt 28 okt 2013

Just nu, och fram till den 8:e december kan du se Inta Rukas fotoutställning You and Me på Fotografiska

IntaRuka-Wordpress I Inta Rukas porträtt lär vi känna människan: blicken som möter kameran är oförställt naturlig. Fotografierna är personliga, avslöjande och på något sätt avväpnande.

Inta Ruka är född 1958 i Riga i Lettland. Hon växte upp med sin mamma i en hyreslägenhet under enkla förhållanden och utbildade sig till sömmerska. På examensdagen fick hon en kamera av mamman och sedan dess har hon ägnat sig åt foto på heltid. Med kameran försvann hennes blyghet. Hon gick med i fotogruppen Ogre och lärde sig hantverket.

I början av 1980-talet reste Ruka till mammans hemby Balvi vid ryska gränsen för att fotografera. Hon följde med brevbäraren på cykel och fick på så sätt träffa byns alla invånare. Fotografierna resulterade i bildserien My Country People (1983-2000), det projekt som blev Rukas internationella genombrott när hon representerade Lettland på Venedigbiennalen 1999.

Liksom Sune Jonsson i Sverige (1930-2009) skildrar Inta Ruka en värld som är på väg att försvinna. Ruka arbetar som dokumentärfotograf, men med ett eget förhållningssätt. Fotografierna är inte så mycket en social dokumentation utan skildrar snarare Rukas intresse för människor och möten. Respekten för andra människors livshistorier är det som kännetecknar Rukas fotografi. Hon träffar de hon ska fotografera, pratar med dem och väntar in bilden. Alla hon porträtterat får en kopia av bilderna som tagits och ibland träffar hon dem flera gånger och tar nya porträtt. Till en del bilder medföljer handskrivna berättelser som påminner om korta noveller.

Varje porträttbild kräver förtroende. Och människorna i Rukas fotografier har förtroende för henne eftersom de och hon har samma erfarenheter och samma bakgrund. Men hon kan också få människor att öppna sig och berätta om sina liv på ett sätt som gör att porträtten inte vädjar om medlidande utan inger en känsla av att varje människa har något viktigt att berätta.

Inta Ruka är jämngammal med Maud Nycander som är en av Sveriges främsta dokumentärfilmare. Deras vägar korsades i Riga för flera år sedan och de har varit vänner sedan dess. När de känt varandra några år började Nycander filma Ruka och i dokumentären Fotografen från Riga (2009) presenterar hon Inta Rukas livshistoria. I Nycanders nya dokumentär Road’s End (2013) – med Lars Tunbjörk som fotograf – möter vi Daina, en av de kvinnor som Ruka fotograferat i flera år. Genom Intas och Mauds vänskap skildras frågor om kärlek, barn, lycka och sorg. Dokumentären Road’s End premiärvisas på Fotografiska.

Inta Ruka har aldrig varit verksam som pressfotograf utan enbart arbetat med egna projekt. Den långsamma processen tilltalar henne. Hon är självlärd och kopierar fortfarande sina bilder hemma. Hon använder en klassisk Rolleiflex-kamera som hon alltid har på stativ, och arbetar med befintligt ljus.

Inta Ruka är en av Lettlands viktigaste fotografer. Hon har haft stora framgångar med utställningar i Storbritannien, Frankrike, Holland och Tyskland, och finns representerad i flera internationella samlingar. Förutom My Country People har Ruka arbetat med bildsviterna People I Happened to Meet (1988, 2000-2004) och Amalias Street 5 (2004-2008). I utställningen You and Me presenteras ett unikt urval av Inta Rukas verk.

Curator: Maria Patomella

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.