SE BILDER AV MARIA FRIBERG PÅ HALMSTADS KONSTHALL

Aktuellt 30 jan 2015

Halmstads Konsthall visar ett urval av fotografier där Maria Friberg undersöker människans förhållande till naturen, olika maktpositioner men även hur tekniken idag har blivit en naturlig del av vår vardag. Utställningen invigs den 4 februari kl. 17.00.

MariaFriberg-Wordpress
Bild: Maria Friberg

 

I verket Days of Eyes ser vi en sittande pojke i ett tropiskt träd. Grönskan runtomkring honom är påtaglig och tycks omfamna honom. I förgrunden hänger lianer som vid första anblicken tycks höra hemma i naturen. Men vid närmre granskning upptäcker man att det är strömkablar. Vad händer med samhället när vi blir allt mer digitaliserade?

Även i serien Duration lyfter Friberg in tekniska föremål, vi ser bland annat en grupp pojkar sitta med varsin smartphone. De vistas i samma rum, men tycks inte konversera med varandra, eller gör de det genom tekniken? Kanske de till och med konverserar med många fler än vad vi ser i bilden.

Duration berör också ensamhet. Vi ser män och kvinnor eller pojkar och flickor sitta i ödsliga miljöer tillsammans, då distanserade genom tekniken, men oftast är de ensamma. Genom ljussättningen hindrar Friberg betraktaren att se vad som egentligen döljer sig i rummet och känslan av ensamhet breder ut sig ännu mer.

Maria Friberg (f. 1966) är en av Sveriges mest etablerade foto- och videokonstnärer med utställningar både nationellt och internationellt.

Utställningen pågår mellan den 4 februari och 29 mars.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.