SE AFGHAN TALES PÅ VÄRLDSKULTURMUSEET

Aktuellt 24 mar 2016

Den 9 april invigs den omtalade fotoutställningen Afghan Tales på Världskulturmuseet i Göteborg. Utställningen innehåller 75 fotografier tagna av 22 afghanska fotografer

AfghanTales_Fardin_Waezi-Wordpress
Bild: Fardin Waezi

 

Fotoutställningen Afghan Tales kommer till Sverige och Världskulturmuseet i Göteborg. De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet. I Afghan Tales visas 75 fotografier tagna av 22 samtida afghanska fotografer, som tillsammans bidrar till att göra bilden av Afghanistan mer komplex. Krig, terror och förtryck är en del av vardagen – men i Afghanistan finns också utveckling och hopp.

I utställningen möter besökaren det samtida Afghanistan, ett land många människor flytt från de senaste 30 åren. Efter att talibanernas totalförbud mot fotografering togs bort 2001, har en ny generation afghanska fotografer vuxit fram. Att arbeta med foto i landet innebär både möjligheter och stora utmaningar, framför allt för kvinnor. Flera av de utställande fotograferna har blivit hotade till livet, kidnappade och gripna på grund av de historier de har dokumenterat, eller enbart för att de är fotografer. Trots det kämpar de vidare för att visa en nyanserad bild av Afghanistan.

Afghan Tales är skapad av danska företaget Commerce and Culture som har ett flerårigt engagemang i utvecklingen av afghanskt fotografi. Under fyra år har de på uppdrag av den danska ambassaden i Kabul, drivit ett projekt med syfte att stötta den professionella fotoscenen i Afghanistan. Ett nätverk av afghanska fotografer har arbetats upp och ett arkiv av bilder sammanställts. Det är ur denna samling Afghan Tales tagits fram.

Utställningen visas på Världskulturmuseet till och med 8 januari 2017.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.