Den fotografiska bilden står i centrum under perioden 23 april-21 augusti när verk av åtta svenska konstnärer visas i Borås konstmuseums sommarutställning Screens & mirrors.

Konstnärerna Katarina Elvén, Beata Fransson, Annika Larsson, Anna Linderstam, Julia Peirone, Lina Selander, Stina Östberg och Johan Österholm arbetar alla med en fysisk dimension av fotografiet, och dess relation till människans förståelse av sig själv och omvärlden.
Vi upplever i stor utsträckning världen genom kameraögat och skärmen, tekniker som i lika stor omfattning riktas mot oss själva som ut mot omvärlden. Ny teknologi förändrar vårt seende och vår upplevelse av världen. I Screens & mirrors blir betraktaren ofta en del av bilden, fotografiet tar sig ut i rummet och blir något skulpturalt – något betraktaren rör sig runt och i. Speglingar, fönster och ramar – utsnitt av verkligheten – där kropp, rörelse, tid och rum skapar bilden. Tiden då fotografiet var platt och representerande är över. Vi befinner oss framför, i, och bakom fotografiet. Vad som är objekt och subjekt blir alltmer oklart.
Beata Franssons fotografiska labyrinter bjuder in betraktaren till en spegelvärld där vi möter bilden av oss själva. Johan Österholms växthusliknande skulptur är byggd av fotografiska glasplåtar belysta av stjärn- och månljus, ett lagrande av uråldrigt ljus i fotografisk emulsion, som kastar sin bild ut i museets rumslighet.
I en samtid där teknisk utveckling går oerhört snabbt och få vågar sig på att beskriva ny teknik och dess effekter på seende, kropp och socialt samspel, finns ett intresse för att titta på den utvecklingsperiod där grunden för ett ”nytt” seende formades parallellt med ny teknik och samhällsomvandling. Utställningens verk tar fasta på den aktiva och kroppsliga handling som seende är.
Anna Linderstams suggestiva fotografier och videoverk av kvinnor i hypnos, utelämnade och värnlösa inför fotografens vilja och betraktarens blick, betonar fotografiska medias performativa dimension och kraft. I Julia Peirones serie Badland porträtterar hon unga kvinnor som kommit till en casting i hennes ateljé. Serien tematiserar maktförhållandet mellan fotograf, subjekt och betraktare i serien bilder där den anonyma betraktarens blick, på andra sidan fotografiet, ständigt är närvarande.
Lina Selander undersöker genom sitt konstnärskap fotografiska media, dess möjligheter och begränsningar som uttrycksform. Lina Selander, som representerade Sverige på förra årets Venedigbiennal, har liksom flera av de andra konstnärerna producerat verk som visas för första gången i utställningen på Borås konstmuseum.