Samyang vidgar vyerna med två nya vidvinklar

Objektiv 13 maj 2011

Optikföretaget Samyang lanserade nyligen två nya vidvinkelobjektiv, och Canon- samt Nikon-ägare kan exempelvis kika lite närmare på det fasta 35 mm-objektivet 1:1,4 AS UMC. Gluggen är i första hand konstruerad för fullformatskameror, men den fungerar även till kameror med APS-C/DX- och Fourthirds-sensorer. Objektivet innehåller två linselement med högt brytningsindex, vilket ska minska vikten och dimensionerna. Man har även utnyttjat ett asfäriskt element som minskar riskerna för kromatisk aberration. Objektivet använder sig dessutom av så kallad ”gliding lenses”-teknik vilket ska göra att den höga bildkvaliteten bibehålls även vid ett minimalt fokusavstånd. AE-modellen (till Nikon) har även en integrerad mikroprocessor som håller koll på exponeringsparametrar och även erbjuder kontroll över i-TTL-kompatibla blixtar.

Samtidigt lanserar Samyang ett fisheyeobjektiv som är specialtillverkat för Sonys videokamera NEX-VG10. Objektivet erbjuder en fast brännvidd på 8 mm och en största bländare på f/3,6.

De nya objektiven är ännu inte släppta i Sverige, men utomlands indikeras ett pris på mellan 4-5 000 kronor för 35-mm-gluggen, och ungefär tusenlappen mindre för fisheye-gluggen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.