SAMTID, NATUR OCH LETTISK FOTOKONST PÅ FOTOMÄSSAN

Aktuellt 17 okt 2014

Den 21 november öppnar Fotomässan 2014 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Där får fotointresserade möjlighet att under tre dagar se internationella och svenska fotoutställningar, pröva den senaste tekniken inom kamera, tillbehör och bildprogram, samt lyssna på ett antal seminarier.

Fotomässan 2014

I år kommer Fotomässan att bjuda besökarna på fyra olika fotoutställningar. En utställning med den hyllade lettiska fotografen Inta Ruka, två utställningar med fotokollektiven Moment och Kontinent, samt en naturfotoutställning med 48 fotografer som bidrar med varsin bild.

Inta Ruka är idag Lettlands viktigaste fotograf. Hennes stora internationella genombrott kom på Venedigbiennalen 1999, där hon visade en utställning med fotografier från den lettiska landsbygden vid ryska gränsen – människorna i byn Balvi. Inta Ruka har besökt Sverige flera gånger tidigare och har haft egna utställningar här. Hon föddes i Riga 1958 och växte upp med sin mamma. Hon fick en kamera i present på examensdagen, och i början av 80-talet blev hon medlem i fotogruppen Ogre. Inta Rukas fotokonst är det svartvita porträttets konst. Hon arbetar i en långsam process nära sina motiv, lär känna dem hon fotograferar, låter tiden framkalla det ögonblick där porträtt blir en rättvis gestaltning av människan. Personerna är ofta skildrade ur enkla miljöer där spåren av ett hårt vardagsliv är tydligt.

Utställningen ”The Other Side of the River” premiärvisas i Sverige på Fotomässan.

Moment är ett kollektiv som består av några av de mest framstående dokumentärfotograferna i Skandinavien. Kollektivet bildades 2002, och gemensamt är att de brinner för frågor som rör samtiden och att de vill skapa visuellt kraftfulla bilder som berättar om den verklighet som fotograferna söker upp. De vill visa vad som händer i Sverige och världen. Inför varje projekt eller uppdrag arbetar de med att ifrågasätta, och inte reproducera förenklade bilder eller förblindas av det annorlunda och exotiska. De strävar alltid efter att se det universella, det mänskliga – det som förenar oss alla, och de väljer att skildra världen bortom allt det som delar upp oss människor i grupper som hudfärg, kön, klass, språk, religion och sexualitet.

Moment består av Oddleiv Apneseth, Elin Berge, Johan Bävman, Eivind H Natvig, Chris Maluszynski, Åsa Sjöström, Helge Skodvin, Martin von Krogh och Knut Egil Wang.

Kontinent är en svensk bildbyrå som grundades för snart 15 år sedan. Fotograferna som arbetar för Kontinent har en drivkraft att skildra sociala miljöer ur ett annat perspektiv, och de skildrar människor som aldrig, eller väldigt sällan, får sin röst hörd. Bilderna visar en vardag, bakom de stora nyhetsrubrikerna. I utställningen visas bilder från hela världen och bilderna lyfter intressanta frågor inom en rad områden som vardagsliv, samhälle, kultur och konflikter.

Kontinent består idag av 25 fotografer, bland annat Moa Karlberg, Johan Persson, Niclas Hammarström och Linda Forsell.

I bildutställningen Natur 2014 visar 48 fotografer var sin bild på temat natur. En storslagen utställning från stort till smått, från himmel till hav, och om natur som något att värna om för framtida generationer. Medverkar gör bland andra Anki Hammar, Camilla Noresson, Catarina Kent, Gunilla Falk, Linda Nybom, Monika Klum, Vera Simonsson och Åsa Vading.

Natur 2014 är den senaste och åttonde utställningen på varierande teman som ProCenter producerat. Alltid med 48 olika fotografer, alltid i format 70 x 100, och alltid lika uppseendeväckande. Tidigare bildutställningar har varit Mode 2010, Porträtt 2011, Erotik 2012, Illustration 2012, Street/Dokumentär 2013, Street Photography – Sweden 2014, och Gott & Blandat 2014.

Fotomässan pågår 21-23 november på Stockholmsmässan i Älvsjö.

För mer information besök www.fotomassan.se.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.