Rocka dina kunskaper

Teknik 21 feb 2013

Ta coola bilder av stökiga livekonserter!

RockaKunskaper-WordpressBild: Danny Payne

Musikfotografen Danny Payne har tagit bilder av varje modern rockstjärna du kan tänka dig. Den här bilden föreställer Alice Glass, sångerska i det kanadensiska elektrobandet Crystal Castles.

”Bilden togs med min Canon EOS 40D med ett 70-200 mm, f/2,8-objektiv”, säger han. “De flesta konsertplatser är mörka, så att investera i ett snabbt (stor bländare) objektiv är en bra idé.” Eftersom Danny kunde öppna upp bländaren till f/2,8 kunde han använda det befintliga ljuset. ”Du måste vara snabb när det kommer till den här typen av fotografering”, råder han. ”Som tur var hade vi fått tips om att Alice skulle ge sig ner i publiken ganska tidigt under konserten, så jag kom utrustad med ett teleobjektiv.”

För att få till en bild som denna kan du behöva höja ISO-värdet mer än du normalt skulle göra. Du får då en slutartid snabb nog för skarpa bilder. Den här bilden togs med en bländare på f/2,8, ett ISO-tal på 800, och en slutartid på 1/160 sek. ”Den stora bländaren innebär att Alice är i fokus och publiken i bakgrunden är oskarp.”

Sätt igång

  • Var förberedd. Packa ner ett snabbt objektiv – ju större bländare desto bättre. Beroende på konsertens storlek kan även ett zoomobjektiv vara nödvändigt för bra närbilder.
  • Mikrofonstativ kan blir en magnet för autofokusen, så välj din fokuspunkt manuellt och se till att du fokuserar på det du faktiskt vill ha skarpt.
  • Kontakta arrangören i förväg för att vara säker på att du får fotografera. Du kan behöva ett fotopass för att få fota med en systemkamera.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.