Retrokamera med världens första hybridsökare

Kompaktkameror 11 feb 2011
Fujifilm X100
Fujifilm X100

Fujifilm X100 visades upp för första gången på förra årets Photokina-mässa, och fanns då endast som en icke fungerande prototyp. Nu är dock kameran lanserad.

Dess ovanliga yttre i ren 60-70-talsstil i klassiskt silver och svart för tankarna till filmbaserade kameror många av oss växte upp med. Kamerahuset har en helgjuten magnesium-topp med runda vridreglage i metall som har rader av frästa pyramidformade spår. De låter fotografen justera slutartid, bländare och exponeringskompensation.

Fujifilm X100 topp
Fujifilm X100 topp

All retrokänsla som kameran utstrålar står dock i bjärt kontrast mot kamerans specifikationer. Under skalet sitter nämligen en 12-megapixelsensor i APS-C-storlek och dessutom är kameran utrustad med ett objektiv med manuell fokusring, och en brännvidd på 23 mm, vilket motsvarar 35 mm i 35-millimetersformatet. Den största bländaröppningen är dessutom f/2.

En av de mest intressanta detaljerna är dock kamerans sökare som både är optisk (OVF) och digital (EVF). Genom att kombinera det bästa av två världar i samma sökare ska det helt enkelt bli lättare för fotografen att ta bättre bilder. I det optiska läget ser du all text och bildinformation (avståndsmätare, ljusmätare etc.) som en transparent bild. Genom en knapptryckning kan sökaren sedan bli helt elektronisk och enbart visa den digitala bilden.

Fujifilm X100 baksida
Fujifilm X100 baksida

Kameran erbjuder ett 49-punkters autofokussystem för den digitala sökaren och ett 25-punkterssystem i det optiska läget.

FinePix X100 klarar att filma i HD-upplösning (720p), och erbjuder fotografering både i JPEG- och RAW-format.

FinePix X100 kommer ut i butik under mars månad och kostar då 11 995 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.