Redigera färgkanaler separat

Guider 10 jan 2011
Separata nivåer

1. Du kan använda Nivåer för att göra en bild ljusare eller mörkare, samt för att förstärka kontrasten. Om du applicerar det på en hel bild kan det dock vara ett rätt trubbigt verktyg. Du kan göra mjukare justeringar genom att redigera de röda, blå och gröna färgkanalerna separat. Öppna en lämplig bild, och lägg till ett Nivåjusteringslager. Dra reglaget för Vitpunkt inåt till 235 för att göra de ljusaste pixlarna lite ljusare.

2. Om bilden innehåller mycket mörka toner, förbättrar du kontrasten på detta sätt. Nu ska vi finjustera kanalerna. Genom att göra en kanal ljusare lägger man till mer av den färg som är kopplad till kanalen, och när du gör den mörkare lägger du till mer av den motsatta färgen på färghjulet – se nedan. Välj Röd i Kanalmenyn och dra reglaget för Vitpunkt inåt till 245 för att förstärka de röda tonerna.

3. Välj den gröna kanalen, och dra reglaget för Vitpunkt inåt för att förstärka gräsfärgerna. Om du går för långt förbi 245 kommer gröna fläckar att synas – grön är motsatsen till färgen magenta, så du ersätter därför magenta med grönt. Du kan motverka detta genom att dra reglaget för mellantoner till höger för att göra tonerna i magenta ljusare, men detta kommer även göra de gröna mellantonerna mörkare.

4. Välj den blå kanalen, och dra reglaget för mellantoner till höger för att göra de gula tonerna ljusare – detta förstärker bl.a. den soliga känslan i bilden. Det kommer dock försvaga de röda tonerna lite, gå därför tillbaka och gör den röda kanalen lite ljusare. Växla mellan av och på för justeringslagret och du kommer se att du har förbättrat bilden på ett mjukt och diskret sätt, något som aldrig hade kunnat göras med en vanlig Nivåjustering.

Cyan är motsatt färg till rött på färghjulet, så om du gör den röda kanalen mörkare, kommer bleka blå toner bli mer intensiva. Den motsatta färgen till grönt är magenta, och den motsatta färgen till blå är gul – gör stora förflyttningar med reglagen i de olika kanalerna och du kommer få en uppfattning om vad som händer och hur de olika färgerna hör ihop. För mer information om färghjulsteori kan du söka på färghjul i Elements hjälpsidor eller på webben.

Principerna för att justera kanaler är desamma som när du justerar hela tonfånget i en bild. Använd kanalens histogram för att guida dig, och precis som när du arbetar i RGB-kanalen bör du hålla ögonen öppna för områden där pixlar blir klippta i de individuella kanalerna. Om du vill göra olika justeringar i samma kanal fast i olika delar av bilden – du kanske vi förstärka gult i en del av bilden och blått i en annan – behöver du lägga till två Nivålager, och gömma och visa dem för att visa de relevanta områdena på lagermasken.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.