Photographers Giving Back Award-vinnarna är korade

Aktuellt 18 mar 2010

Den internationella juryn utsåg frilansfotografen Niklas Björling till vinnare i porträttklassen, Hans Strand tog andrapris i naturklassen och Linus Sundahl-Djerf knep tredjeplatsen i kategorin sportreportage.

Den italienske fotografen Marco Vernaschi tog Årets Bild. Vinnarbilden visar den stol där Guinea-Bissaus president João Bernardo bara några timmar tidigare hade avrättats.

Foto: Marco Vernaschi
Foto: Marco Vernaschi

– Det är ett väldigt annorlunda sätt att fotografera en brottsplats. Man ser ingen kropp, vilket bara gör bilden starkare. Det är en bild som väcker många frågor, konstaterar Pieter Ten Hoopen, själv prisbelönt fotograf och en av medlemmarna i den internationella juryn.

Marco Vernaschi, född i Italien och boende i Argentina, är en av världens mest framgångsrika fotografer med uppdrag för bland annat Newsweek, National Geographic och The Sunday Times Magazine:

– Jag är så glad! Det är helt enkelt fantastiskt att få ett erkännande i en så prestigefull tävling. Man kan inte kalla vinnarbilden för vacker, men jag antar att den är effektiv. Det tar en stund innan man förstår vad det är som har hänt, säger Marco Vernaschi.

Det som gör The Photographers Giving Back Award unik är att delar av prispengarna går tillbaka till välgörenhet. I år skänktes 40 000 kronor till ett hem för misshandlade kvinnor i östra Kongo. Pengarna kommer att användas till att hjälpa 230 kvinnor att starta ett jordbruk. De har köpt spadar och hackor och odlar nu bland annat potatis, morötter och tomater, säger Jonas Lemberg, grundare av välgörenhetsprojektet.

De vinnande bilderna publiceras på webben, i en utställning och i The PGB Photo Book 2 som släpps i bokhandeln den 9 april.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.