Pentaxhybrid formgiven av Marc Newson

Kameror 2 feb 2012

Pentax K-01 är ännu en i raden av nya digital hybridkameror, och en lite speciell detalj i sammanhanget är att kameran är formgiven av den internationellt hyllade designern Marc Newson. Hans konstverk finns bland annat utställda på Museum of Modern Art i New York, Londons designmuseum och V & A, Centre Georges Pompidou och Vitra Design Museum.

”Jag ville skapa en image av kvalitet och kompetens. Några av mina favoritkameror genom tiderna har varit Pentax, så jag ville återknyta till varumärkets rötter och försöka skapa något som verkligen var unikt och dessutom ikoniskt”, säger Marc Newson.

Pentax K-01 är utrustad med en 16 megapixels CMOS-sensor i APS-C-storlek, klarar en seriebildtagningshastighet på sex bilder per sekund, videofilmning i full-HD-upplösning  (1080p) med stereoljud, och erbjuder ISO-värden ända upp till 25 600.

I videoläget används videokodningsformatet H.264, vilket erbjuder ett urval av bildhastigheter (30, 25 eller 24 bilder per sekund). Videoinspelning startas med en speciell (röd) knapp, och en stereomikrofon ger mer realistiskt ljud. Det finns även ingång för extern mikrofon och en funktion för intervallfilmning (timelapse movie).

Kameran är utrustad med Pentax K-objektivfattningen, vilket gör den kompatibel med tidigare objektiv från Pentax. Det är en detalj som gör kameran unik i hybridvärlden. Totalt har Pentax lanserat 214 olika objektiv sedan starten.

K-01 har 19 automatiska motivprogram och lika många digitala filter, samt en rad efterbehandlingsfunktioner för kreativa bilder. Bland annat går det att skapa en serie med miniatyrer i en och samma bild.

I Auto Picture-läget optimeras alla kamerainställningar som bländare, slutartid, vitbalans, mättnadsgrad, kontrast och skärpa. Det innebär att fotografen istället kan rikta all sin uppmärksamhet på bildens komposition.

Kamerans autofokussystem erbjuder kontrastdetektering och 81 valbara fokuspunkter.

I samband med lanseringen av den nya kameran passar Pentax även på att lansera objektivet smc PENTAX-DA 40 mm F2,8 XS, vilket enligt Pentax är världens tunnaste (9,2 mm) utbytbara objektiv. Det erbjuder en brännvidd motsvarande 61 mm i 35 mm-formatet.

Pentax K-01 och objektivet SMC 40 mm XS börjar levereras i slutet av Mars 2012. Priset för kamerahuset blir ca 6 300 kronor. Den som istället väljer att köpa kameran tillsammans med kitobjektivet 18-55 mm får istället betala drygt 7000 kronor. Samma paketpris blir det för den som väljer att köpa kameran tillsammans med det nya DA 40 mm-objektivet.

Kameran levereras i tre olika färguppsättningar; svart/svart, silver, och svart/gul.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.