PENTAX SATSAR PÅ STOR SENSOR OCH 51,4 MILJONER PIXLAR

Systemkameror 24 apr 2014

Den senaste mellanformatskameran från Pentax heter 645Z, och innehåller en hel del förbättringar jämfört med föregångaren 645D

Pentax 645Z

645Z är en ny modell i Pentax mellanformatserie, och den innehåller en hel del nyheter jämfört med föregångaren 645D, som lanserades 2010.

– Det finns mycket nytt godis i denna kamera, men också mycket kvar från 645D som t.ex. väderskyddet som är mycket uppskattat av användarna, säger Lasse Ericson hos Focus Nordic.

Pentax 645Z har fått en nyutvecklad CMOS-sensor med 51,4 miljoner pixlar och en storlek på 43,8 x 32,8 mm, erbjuder seriebildstagning i hastigheten 3 bilder per sekund, en 3,2-tums vinklingsbar LCD-skärm med 1 037 000 pixlar, samt ett nytt autofokussystem med live-viewfunktion.

Den nya CMOS-sensorn i kombination med Prime III-processorn ska ge mycket låg brusnivå även vid höga ISO-världen, och kameran erbjuder ISO-inställningar på ända upp till ISO 204800. Sensorn saknar dessutom lågpassfilter, vilket ska öka bildkvalitén ytterligare.

645Z kan ta upp till 10 bilder i RAW-format (eller 30 i JPEG) vid maxhastigheten 3 bilder per sekund, erbjuder dubbla kortplatser för SD-kort, och stödjer de nya UHS-1 korten. Överföring kan dessutom ske från kameran via USB 3.0.

Den nya AF-modulen – SAFOX 11 – med 27 sensorer, varav 25 korslagda, har ett arbetsområde på mellan -3EV till +18EV (vid ISO 100 och 23º). Via den nya live-viewfunktionen kan fotografen finjustera skärpeinställningen med LCD-skärmens kontrastdetekterande AF, eller genom att förstora bilden.

645Z filmar i Full-HD-upplösning (1 920 x 1 080 i 60i/30p) med H.264-formatet. Det finns också möjlighet till intervallfilmning i 4K (3 840 x 2 160 pixlar) i Motion JPEG eller AVI-format.

645Z är byggd för att fungera även som utomhuskamera. Kameran är väderskyddad, och till stora delar byggd i magnesium som har fördelen att inte bli för tungt.

Genom att använda Pentax Flu Card 16 GB, vilket kan köpas som extra tillbehör, är det möjligt att styra kameran, ta bilder, se live-bilder, samt spara och överföra bilder direkt från sin smartphone.

Den optiska sökaren återger 98 procent av den faktiska bilden och mycket vikt har, enligt tillverkaren, lagts vid att få den ljusstark och bekväm att titta i.

Vidare är kameran utrustad med en inbyggd funktion för att ta HDR-bilder, och den fungerar även vid fotografering i RAW-format. Funktionen innebär att kameran tar tre bilder i snabb följd som sedan automatisk läggs ihop till en. Det gör att rätt exponering kan fås både i ljusa och mörka partier av bilden.

Kameran börjar levereras i maj månad och kommer att kosta cirka 94 300 kronor (kamerahus). Ett kit med kamerahus plus ett DFA 55 mm f/2,8-objektiv kommer att kosta cirka 106 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.