Pentax Q

Systemkameror 8 jul 2011

Pentax ger sig in i matchen om världens minsta kamera med utbytbart objektiv

Vi har under den senaste månaden rapporterat om Panasonics jakt efter statusen som tillverkare av världens minsta kamera med utbytbart objektiv. Nu ger sig även Pentax i in matchen och släpper Q. Det är den första kameran som använder företagets Q-fäste för objektivet och under skalet hittar vi en sensor från en kompaktkamera som endast måster 1/2,3 tum i diagonalen. Vilket alltså motsvarar ungefär 11 mm. Detta skall jämföras med Micro Four Thirds sensorn som sitter i motsvarande konkurrenter vars diagonal är över dubbelt så lång (22,5mm). Så även om objektivet är utbytbart är det nog gränsfall om man kan säga att Pentaxen spelar i samma liga som Panasonic och Olympus kameror gör.

Kameran är dock gediget byggd i ett hölje av magnesiumlegering och klarar att filma i full-HD upplösning med 1080p. För stillbilder är den maximala upplösningen 12,4 megapixel. Tecken på att kameran gärna vill räkna sig till systemkamerasegmentet är de utbytbara objektiven och att kameran har möjlighet att spara ner bilder i RAW-format utöver det vanliga JPG-formatet.

Tillsammans med kameran lanserar Pentax samtidigt ett fast kit-objektiv med brännvidden 8,5 mm men som till den lilla sensorn motsvarar 47 mm i fullformatsvärlden. Priset på kameran med kitobjektiv kommer hamna på ca 7 500 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.