PENTAX LANSERAR FULLFORMATSMODELLEN K-1

Nyheter 19 feb 2016

Ryktesspridningen har varit stor och gissningarna många, men nu har Pentax lanserat sin fullformatskamera K-1. Förutom den fullstora sensorn noteras bland annat inbyggd WiFi och GPS, ett nyutvecklat AF-system, samt vädertätat kamerahus. ISO-inställningen går att pressa upp till ISO 204800, och i samband med lanseringen av kameran passar Pentax även på att lansera två nya vädertätade objektiv

PentaxK-1-fram-Wordpress

Pentax K-1 är utrustad med en fullstor 36,4 MP CMOS-sensor (35,9 mm x 24 mm) och Pentax antimoaréfunktion, vilken ersätter lågpassfiltret. Det i kombination med den nyutvecklade PRIME IV-bildprocessorn ska, enligt Pentax, ge prestanda som överträffar alla tidigare Pentaxmodeller.

LÄS MER: Nytt 35 mm-objektiv till Pentax 645

Med hjälp av funktionen Pixel Shift Resolution system tar kameran fyra bilder i snabb följd, där sensorn flyttas en pixel per bild. Bilderna läggs sedan ihop, och skillnaden blir att varje pixel har full färginformation istället för information för endast en färg som med konventionell teknik. Resultatet ska bli bilder som är mer färgkorrekta och därmed får högre bildkvalitet än bilder tagna med traditionella fullformatskameror. Funktionen har tidigare använts i bland annat Pentaxmodellen K-3II, men nytt är att systemet känner av om något i bilden rör sig mellan bildtagningarna, exempelvis löv i ett träd, och kompenserar för det. Tekniken är möjlig tack vare att Pentax har bildstabiliseringen inbyggd i kamerahuset.

Pentax K-1 klarar ISO-inställningar upp till ISO 204800. Det kombineras med en speciell natt-hjälpbelysning för reglagen, vilket underlättar nattfotografering.

PentaxK-1-ovan-Wordpress

På baksidan har K-1 en vridbar LCD-skärm. Det handlar om en ny konstruktion som gör att skärmen behåller sin position längs den optiska axeln. Användaren kan inte bara vrida displayen 35 grader horisontellt och 45 grader vertikalt, utan även dra ut displayen från kameran och vrida den, och på så sätt få möjlighet att se skärmen ovanifrån. 3,2-tumsskärmen är utrustad med 1 037 000 pixlar.

Kamerans sökare visar näst intill 100 procent av sökarbilden med 0,7x förstoring. Den kommer med en Bright Matt III-fokuseringsskiva som ska göra det enkelt att fokusera manuellt. Sökarens genomskinliga lager gör det dessutom möjligt att visa en mängd fotoinformation över sökarbilden.

LÄS MER: Nytt fullformatsobjektiv från Pentax

Pentax inbyggda bildstabilisering i kamerahuset, som ger bildstabilisering till alla Pentax-objektiv, har nu nått version SRII. Nyheten i den här versionen ska, enligt Pentax, vara en effektivare 5-axlad bildstabilisering som gör att man vinner upp till 5 slutarsteg. Systemet fungerar dessutom vid panorering.

Både GPS och WiFi finns inbyggt i kamerahuset. GPS-funktionerna är också fler än enbart platsinformation, bland annat erbjuds Pentax Astro Tracer-funktion där GPS:en och sensorn arbetar ihop vid fotografering av himlavalvet. Systemet gör att sensorn rör sig lagom mycket för att kompensera för himlakroppar som hinner röra sig under en lång slutartid. Det tar hänsyn till var på jordklotet du befinner dig, slutartiden, samt vilken brännvidd som används.

Via den inbyggda WiFi-funktionen kan kameran styras med hjälp av Pentax gratisapp Image Sync via mobila enheter. Förutom live-view från kameran kan du ta bilder, justera bländare, slutartid och ISO-inställning. Det är även möjligt att ladda över tagna bilder till en mobil enhet för att snabbt dela på sociala medier.

Det nyutvecklade AF-systemet SAFOX 12 är utrustat med 33 AF-punkter (varav 25 korssensorer i mitten). Data, bland annat från AF-punkterna, ligger till grund för Pentax Real-Time Scene Analysis System, som automatiskt ska klara av motiv där autolägen tidigare gått bet.

PentaxK-1-bak-Wordpress

Kamerahuset är byggt i magnesiumlegering, och vädertätat med hela 87 tätningar.

Behöver du använda APS-C-objektiv på den nya kameran så erbjuds dessutom ett ”Crop”-läge med inställningarna Auto, FullFrame och APS-C.

LÄS MER: TEST: Pentax K-S1

I samband med lanseringen av K-1 passar Pentax på att lansera två nya objektiv för fullformat; ett 28-105 mm f/3,5–6,3, och ett 15-30 mm f/2,8. Båda är, liksom kameran, väderskyddade, och båda är utrustade med Pentax Quick-Shift Focus System, som ger användare möjlighet att snabbt växla från autofokus till manuell fokus.

Även ett nytt väderskyddat batterigrepp lanseras till Pentax K-1. Det får namnet D-BG 6 Battery Grip, och är utrustat med knappar och andra reglage för vertikalfotografering, samt plats för extra batteri, alternativt AA-batterier.

Pentax K-1 och övriga nya Pentaxprodukter börjar levereras i april, och kommer då att få följande priser:

Pentax K-1 kamerahus: ca 19 699 kronor

Pentax D-BG6 batterigrepp: ca 3 899 kronor

HD Pentax-D FA 28-105mm F/3,5-5,6 ED DC WR: ca 6 699 kronor

HD Pentax-D FA 15-30mm F/2,8 ED SDM WR: ca 18 499 kronor

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.