Pentax K5 – en uppdaterad K7:a

Systemkameror 24 sep 2010
Pentax K-5

I samband med Photokina-mässan 2010 passade Pentax på att lansera en uppföljare till K7, som lanserades i mitten av förra året. På Focus Trading, som är Pentax svenska distributör, säger man förvisso att K-5 inte ska ersätta K7, men en jämförelse detalj för detalj av specifikationerna visar att K-5 i allra högsta grad kan beskrivas som en K7:a anpassad till 2010 års krav. Bland nyheterna återfinns en nyutvecklad CMOS-sensor och en snabbare PRIME II-processor.

Sensorn har en upplösning på 16,3 megapixlar (K7 har en sensor med 14,6 megapixlar), och den här gången har Pentax anlitat Sony för tillverkningen, istället för Samsung. Den nya kameran erbjuder en seriebildtagningshastighet på upp till sju bilder per sekund (mot 5,2 bilder per sekund för K7), och har dessutom ett ordinarie ISO-omfång på mellan ISO 100 och ISO 12800, med en möjlighet att utöka känsligheten till motsvarande ISO 51 200. Det matchas idag bara av Nikon D3s och Canon EOS 1D Mark IV, som både erbjuder ISO-pressning upp till motsvarande ISO 102 400.

Två andra nyheter är att K5 erbjuder videoinspelning i Full-HD-kvalitet (1920 x 1080 med 25 bilder/s), och även har fått en snabbare autofokus än K-7. Ytterligare en intressant detalj är kamerans nyutvecklade HDR-funktion som ska gå att använda vid handhållen fotografering. Den funktionen hade vi dock inte möjlighet att testa på mässan.
Kameran har 18 digitala filter som gör det möjligt efterbehandla bilderna utan att behöva ta till en dator. Bland filtren finns nya Sketch och Posterization, och det är möjligt att kombinera flera filtereffekter.

I läget Cross process ändrar kameran automatiskt sina inställningar för varje exponering för att skapa bilder med dramatiska färger. Man kan välja mellan tre olika lägen, Random (slumpmässiga inställningar), Preset (tre uppsättningar med förinställda parametrar) och eget val av parametrar (Favorite).

”Pentax K-5 är i minsta detalj framtagen för att vara enkel att använda, något som i hög grad uppskattas av avancerade amatörfotografer”, säger Per Skog hos Focus Nordic, Pentax nordiska generalagent.
Pentax K-5 med 18-55-mm-objektiv kommer att kosta ca 12 799 kronor när den blir tillgänglig i butik under oktober månad.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.