PEN-F – OLYMPUS MEST KRAFTFULLA PEN-MODELL NÅGONSIN

Nyheter 28 jan 2016

Nu har Olympus lanserat vad man själva betecknar som företagets mest kraftfulla PEN-kamera någonsin. Nykomlingen erbjuder bland annat femaxlig bildstabilisering, inbyggd elektronisk sökare, och en nyutvecklad 20 MP-sensor, och den kan ta bilder i en upplösning på 50 MP.

OlympusPEN-F-fram-Wordpress

Den klassiska silhuetten är bekant, men det mesta är nytt i PEN-F. Mycket kommer från Olympus OM-D-systemkameror, men en nyhet är den uppdaterade sensorn på 20 MP vilken saknar lågpassfilter. PEN-F har en inbyggd elektronisk OLED-sökare med 2 360 000 pixlar och 0,62x förstoring. Dessutom underlättar fokuspeakingfunktionen fokusering och bildkomposition.

Den nya metallratten på kamerans framsida har fyra inställningsmöjligheter som du kommer åt utan att ta ögonen från motivet i sökaren eller på displayen. Nytt är kontrollen av profiler för monokroma bilder (Monochrome Profile Control) och färgbilder (Colour Profile Control). Med den första styr du gradationskurvan, filmkorn, skuggjustering och tre förinställda svart-vita-filtereffekter. Färgkontrollen har också tre förinställda lägen som påverkar färgnyanserna (gradation), och här kan du även styra mättnaden i 12 färger i 11 steg. Med en spak på kamerans baksida skiftar du mellan de olika lägena.

OlympusPEN-F-ovan.Wordpress

PEN-F kombinerar en 5-axlig bildstabilisering med en ny 20 MP Live MOS-bildsensor utan lågpassfilter.

Kameran har en autofokus som fokuserar på motivets ögon (Eye Detect AF) och touch display för att snabbt sätta fokuspunkt i bilden.

När vi botaniserar bland kamerans övriga funktioner noteras en seriebildtagningshastighet på upp till 10 bilder per sekund, och en vridbar 3-tumsskärm med 1 037 000 pixlar. Intressant i sammanhanget är också att AF-spotmätning är kopplad till vald AF-punkt så att exponeringen följer motivet och blir korrekt. Dessutom kan du med funktionen High Res Shot ta bilder med en upplösning på hela 50 MP.

När bilden eller filmen är tagen kan du ladda upp dina alster på sociala medier eller andra medier via kamerans inbyggda Wi-Fi, din smartmobil och appen Ol.Share 2.6. En annan intressant funktion är kamerans ultraljudsfilter som rengör rengör bildsensorn varje gång kameran startas.

PEN-F finns i svart och silver, och kommer att börja säljas i mitten av februari 2016. Cirkapriset för kamerahuset hamnar på 13 500 kronor. Kameran inklusive ett M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1-3.5-5.6 EZ pannkaksobjektiv får ett cirkapris på 14 990 kronor, och kameran inklusive ett M.ZUIKO DIGITAL 17 mm 1:1.8 objektiv får ett cirkapris på 15 990 kronor

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.