Panasonics Lumix GF5 – mindre men tuffare

Systemkameror 12 apr 2012

Lumix DMC-GF5 är det fullständiga namnet på en av vårens kameranyheter från Panasonic, eller kanske vi skulle säga mindre nyheter, eftersom det gäller kategorin ultrakompakta systemkameror. Nykomlingen är nära nog identisk i storlek med GF3-modellen. Tillsammans med ett nytt zoomobjektiv har Panasonic designmässigt tuffat till nykomlingen jämfört med föregångaren.
Kameran har fått ett nytt grepp, tydligare knappar och en mer distinkt solid känsla i alla material.

En viktig kugge i utvecklingen är den helt nyutvecklade Live MOS-sensorn på 12,1 megapixlar, som bland annat gör det möjligt att erbjuda en ISO-prestanda på upp till 12800 (extended). Även bildprocessorn Venus Engine har uppdaterats med ny brusreduceringsteknik som ska göran det möjligt för GF5 att ta bilder där både ljusa och mörka bildpartier återges med minimalt bildbrus. Signal/brusförhållandet är, enligt Canon, hela 6 dB lägre än hos föregångaren.

Även autofokusen ska vara snabbare snabbare och mer exakt än tidigare. Samtliga Lumix systemkameror använder sig av kontrast-AF vilket ger en mer korrekt fokusering när man fotograferar med ljusstark optik. Det är dessutom möjligt att fokusera med ett lätt fingertryck direkt på motivet på LCD-skärmen.

GF5 har en helt nyutvecklad 3-tumsskärm, med ett likaledes nyutvecklat gränssnitt med animerade menyer och personliga bakgrundsbilder.

Via Panasonics Creative Control kan användaren experimentera med olika effekter i sina bilder. Här finns allt ifrån konventionella filter till mer lekfulla, som till exempel Miniature Effect, Low Key och Toy Effect. Varje effekt kan ställas steglöst och du kan på skärmen följa hur bilden påverkas beroende på hur du ställer in parametrar som färg, mättnad och kontrast.

GF5 kan också filma i Full-HD-upplösning, och använder MP4-formatet, vilket underlättar om du till exempel vill lägga upp videoklipp på YouTube. Kameran har även utrustats med en topplacerad stereomikrofon som ljudmässigt ska komplettera bildkvaliteten.

DMC-GF5 finns i butik under juni och kommer då som kit med standardzoom 14-42 mm, eller med x-optiken 14-42 mm powerzoom.

Priset var vid skrivande stund inte fastställt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.