Panasonic släpper ny minikamera – DMC-GF3

Systemkameror 17 jun 2011

För några veckor sedan rapporterade vi att Panasonic släppte världens minsta och lättaste kamera med utbytbart objektiv och sökare, då med beteckningen DMC-G3, nu går man ett steg till och lanserar världens minsta kamera med utbytbart objektiv och inbyggd blixt. En nagel i ögat på konkurrenten Olympus som tidigare lanserat flera små kameror med utbytbara objektiv men som fått utstå mycket kritik för avsaknaden av just blixt, vilket man tagit till sig och åtgärdat på senare modeller.

Nya DMC-GF3 ingår i Lumix G Micro-serien och bygger på Micro Four Thirds tekniken. Vid en första anblick är GF3 ganska lik G3, men vid en lite närmare titt ser man att GF3 har blivit något lägre, vilket är följden av att den inbyggda blixten helt enkelt inte tar lika mycket plats som sökaren. Med den inbyggda blixten anser inte Panasonic att man behöver eller får plats med någon extern blixt, och därför är även blixtskon bortplockad. Under skalet har GF3 fått en något mindre sensor med 12,1 MP jämfört med G3ans 16 MP. Dock behandlas bilderna av samma typ av bildbehandlingsprocessor, Venus Engine FHD.

Mycket av kamerans funktioner styrs från den 3 tum stora pekskärmen, bland annat den supersnabba autofokusen, som med Panasonics egen mätmetod skall vara snabbast i världen.

Kameran har också HD-videofunktioner med full-HD i 1920×1080 och kameran klarar att justera fokusen fullt ut även under videoinspelning.

Panasonic GF3 kommer att finnas i butik från slutet av juli månad och endast tillsammans med antingen pannkaksobjektivet 14 mm f/2,5 eller zoomen 14-42 mm f/3,5-5,6. Dessutom finns ett paket med båda objektiven. Priset är i nuläget ännu inte fastställt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.