Panasonic Lumix G6 – Vi var där!

Nyheter 24 apr 2013

Nu har Panasonic lanserat Lumix G6, vilken efterträder G5-modellen. DigitalFotos utsände var med vid lanseringen och delar här med sig av sina intryck

PanasonicLumixG6-Wordpress

Den nya G6-modellen innehåller en 16-megapixels Live MOS-sensor och en helt nyutvecklad Venus bildprocessor.

Jämfört med föregångaren så har Panasonic skruvat upp ISO-prestandan ett snäpp, och nykomlingen erbjuder ett omfång som sträcker sig från ISO 160 ända upp till ISO 25 600. Det sistnämnda läget uppnås inom det utökade området. Som en jämförelse så kan nämnas att G5-modellen erbjöd ett högsta ISO-läge på ISO 12800.

Den nya kameramodellen erbjuder en ett antal olika autofokuslägen, inklusive multipla områden, ansiktsigenkänning och autofokusspårning. Det sistnämnda läget gör det möjligt att låsa på ett motiv, och sedan låta kameran följa motivet även när det rör sig. Kamerans seriebildtagningsläge har också förbättrats en aning, och G6-modellen erbjuder en hastighet på maximalt sju bilder per sekund i högsta upplösning. Föregångaren klarade 6 bilder per sekund.

Bland nyheterna på video-området noteras ett 24p-läge, vilket ger ett lite mer ”filmliknande” utseende än filmlägen med lite högre bildhastighet. Det kan exempelvis vara intressant för den som vill skapa lite mer effektfulla filmer. Kameran klarar dock att filma i full-HD-upplösning (1080/50p) med stereoljud. Precis som G5-modellen så kan filmer skapas både i AVCHD- och MP4-format. En glädjande nyhet i det här sammanhanget är helt klart den nya mikrofoningången.

Precis som i den tidigare modellen kan du med G6 välja om du vill komponera bilden via den ögonsensorutrustade elektroniska sökaren, eller via kamerans tryckkänsliga och vinklingsbara 3-tumsskärm. Den elektroniska sökaren är helt nyutvecklad, av OLED-typ, och utrustad med inte mindre än 1 440 000 pixlar. Precis som föregångaren erbjuds även i den här modellen en möjlighet att välja fokuspunkt genom att trycka på rätt punkt på den bakre skärmen, och det gäller även vid filmning.

Kameramodellen Lumix GF6 introducerades nyligen, och den erbjuder integrerad WiFi- och NFC-kommunikation. Samma funktioner erbjuds även i G6-modellen.

Kamerahuset kommer att kosta cirka 5 990 kronor.

Testbilder tagna med ett förexemplar av Panasonic Lumix G6

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.