Panasonic Lumix G5 – en spegellös uppfräschning

Systemkameror 26 jul 2012

Nu lanserar Panasonic den senaste versionen av företagets spegellösa systemkamera i G-klassen. Nykomlingen får beteckningen Lumix G5, och enligt Panasonic har man den här gången fintrimmat allt från bildprocessor och autofokus till zoomfunktion och skärm.

Den nyutvecklade bildprocessorn arbetar tillsammans med kamerans 16-megapixels Digital Live MOS-sensor. ISO-inställningar på upp till ISO 12 800 erbjuds, liksom en seriebildtagningshastighet på upp till sex bilder per sekund vid full upplösning.

Även kamerahuset har arbetats om sedan föregångaren. Greppet har fått ny form, och avtryckaren har flyttats framåt på greppet för en mer naturlig ergonomi. En zoomknapp intill exponeringsknappen förenklar zoomning när kameran används tillsammans med Lumix motorzoomoptik. Finishmässigt har man också satsat lite hårdare den här gången med bland annat en front i aluminium och funktionsrattar i metall.

Sökaren på 1,44 megapixlar är utrustad med en sensor som känner av när kameran förs till ögat och då släcker ner LCD-skärmen för att spara batteri. Men finessen i sammanhanget är även att kameran redan då startar fokuseringen, så att motivet hamnar i fokus redan innan fotografen hunnit trycka på knappen. Parallellt med ögonsensorn kan också fokus flyttas genom att man touchar och drar direkt med ett finger på LCD-skärmen, samtidigt som man tittar i sökaren.

Sökaren kompletteras av Panasonics nyutvecklade tryckkänsliga samt vinklingsbara tretumsskärm med 920 000 pixlar. Bland förbättringarna sedan tidigare kan bland annat nämnas att skärmen har blivit snabbare, vilket gör det lättare att följa och fånga snabbrörliga motiv. Möjligheten att vrida skärmen i en rad olika vinklar bidrar också till mer följsam fotografering.

Den nya elektroniska slutaren är, enligt Panasonic, helt ljudlös vilket gör att G5 kan användas i sammanhang där total tystnad krävs. Även som videoinstrument har G5 utvecklats på flera sätt. Upplösningen är nu äkta progressiv full HD 1920 x 1080/50p i AVCHD och tack vare möjligheten att filma i MP4 blir det enkelt att ladda upp filmerna direkt till YouTube.

I samband med lanseringen av Lumix G5, introducerar Panasonic även en ny kompakt telezoom, Lumix G Vario 45-150 mm/F4,0-5,6 ASPH. / MEGA O.I.S.

På grund av sin låga vikt på 200 gram placerar sig objektivet i gruppen lätta och kompakta telezoomar. Brännvidden 45-150 mm motsvarar 90-300 mm i 35-millimetervärlden, och ytbehandlingen Nano Surface ska effektivt eliminera reflexer och stråleffekter. Optiken är uppbyggd med 12 element i 9 grupper och har asfäriska linser för att säkerställa jämna och skarpa bilder från mitten och ut i hörnen. Det nya objektivet kommer att börja säljas under augusti.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.