Oskarp mask

Guider 27 sep 2011

Skärpa är en viktig Photoshop-justering som, om den appliceras rätt, garanterat förbättrar dina bilder. Förutom att det finns en rad olika automatiska funktioner som förbättrar färg och ton, har Photoshop ett alternativ som heter Autoskärpa, men det bör du helst undvika. Photoshop skapar en skarpare bild genom att öka kontrasten längs med kanterna av olika element i din bild. Men Autoskärpa tar inte din bilds storlek i beaktning, så det kan göra en för stor eller för liten justering, med förödande resultat. För att skärpa upp en bild snabbt och effektivt, behöver du kunna kontrollera mängden på kontrastjusteringen och hur långt den sträcker sig, så att den matchar bildens pixeldimensioner och upplösning. Du kan göra detta snabbt och enkelt med Photoshops enkla men effektiva filter Oskarp mask.

Att skärpa upp är dock en konst, och det är viktigt att du inte gör dina bilder för skarpa. Drar du effekten för långt löper du risken att lägga till oönskade artefakter, som sprängda högdagrar och synliga ljusgårdar som klänger sig fast runt modellens konturer. Här kommer vi att demonstrera ett enkelt sätt att försäkra sig om att det blir rätt varje gång.

1 Duplicera bilden
Öppna en lämplig bild. Innan du börjar redigera, är det bäst att skapa en kopia så att du kan jämföra den redigerade bilden med originalet (eller börja om om något går fel). För att göra detta, öppnar du Lagerpaletten (Fönster > Lager) och drar bakgrundslagret till knappen Skapa nytt lager. Ett nytt lager, som heter ”Bakgrund kopia” kommer att synas längst upp i Lagerpaletten.

2 Justera tonerna
Vår bilds kontrast ser lite platt ut. För att skapa ett bredare tonomfång, klickar vi på bakgrundskopians tumnagel för att markera den, och lägger till ett Nivåjusteringslager. Skuggpixlarna till vänster i histogrammet når inte så långt till vänster som de bör, vilket indikerar att skuggorna är lite urtvättade. Dra det svarta reglaget till 13 för att göra de mörkaste skuggorna mörkare, och klicka OK. Detta värde kommer att variera från bild till bild.

3 Pröva Autoskärpa
Klicka på bakgrundskopians tumnagel. Du kan ta fram fler detaljer i ögonen genom att gå till Filter > Skärpa > Skärpa i Photoshop CS (eller Förbättra > Autoskärpa i Elements). De ser nu skarpare ut, men Autoinställningen kommer även att lägga till kornighet, så du behöver ta manuell kontroll. För att göra detta ångrar du först justeringen du precis gjorde.

4 Före och efter
Gå nu till Oskarp mask i samma meny, flytta markeringsrutan till mitten av det område du vill skärpa upp (exempelvis ett ansikte) och klicka för att centrera förhandsvisningsfönstret över det. Klicka i förhandsvisningsfönstret och håll ner musknappen för att se en ”före”-version. Släpp för att se den uppskärpta versionen.

5 Lär känna dina fiender
Det är lätt att förstöra bilder genom att skärpa upp dem för mycket. För att känna igen typiska skärpeartefakter, flyttar du Mängd till 120%, Radie på 7 pixlar och Tröskelvärde på 0. Aktivera Förhandsvisningen så att du kan se effekten av ändringarna. Kontrastförändringen kan skapa mörka ljusgårdar, och sprängda högdagrar. Håll ner Alt och klicka på Återställ.

6 Justera Mängd
Flytta Radie ner till 1,0 pixlar och Mängd till 100%; lämna Tröskelvärde på 0. Detta tar fram finare detaljer i områden som, men visar även tecken på lite kornighet runt det ljusare områden. Du kan reducera detta oönskade brus senare. För tillfället växlar du Förhandsvisningen av och på för att se före- och efterversioner av hela den skärpta bilden.

7 Öka Radie
Finare detaljer i bilden ser redan skarpare ut på grund av den ökade kontrasten. Men du kan de dem ännu mer bett genom att öka spridningen på tonförändringen. Dra Radie-reglaget till 1,8 för att göra detta. För de flesta bilder är det bäst att hålla sig under ett maximalt värde på 2,0 pixlar för ett naturligt resultat.

8 Använd Tröskelvärde för att rensa upp
Oskarp masks Mängd- och Radie-reglage balanserar mellan att ta fram fina detaljer och skapa oönskade ljusgårdar. Tröskelvärde-reglaget hjälper till att finjustera denna balans. Våra inställningar orsakade brus i. Ett tröskelvärde på 3 reducerar styrkan av effekten, vilket bevarar detaljer och förvisar bruset. Klicka OK för att applicera ändringarna.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.