Oskarp mask för mer bett

Guider 4 aug 2010

Du kan ge nästan alla bilder mer “bett” genom att applicera en teknik som kallas lokal kontrastförstärkning. Den innefattar filtret Oskarp mask, som används för att förstärka kontrasten inom mellantonerna snarare än mellan de ljusaste och mörkaste områdena, vilket skapar intrycket av ett bredare dynamiskt omfång. Effekten är enkel att applicera, men du kommer att bli förbluffad över hur stor skillnad den gör.

1 Öppna en lämplig fil och duplicera bakgrundslagret. Om du arbetar på en bild som innehåller justeringslager eller retuscheringslager, behöver du skapa ett sammansatt lager längst upp i lagerhögen. Gå sedan till Filter > Skärpa > Oskarp mask i Photoshop, eller Förbättra > Oskarp mask i Elements.

2 För normal uppskärpning av en landskapsbild håller du Radie-värdet lågt, vid runt 1 pixel eller mindre, och Mängd högt, upp till 250%. För denna effekt gör vi det motsatta, och sätter Radie mellan 30 och 100, och Mängd på mellan 30 och 50 – den optimala inställningen beror på bilden i fråga. Du behöver inte röra Tröskelvärde-reglaget.

3 Vi sätter både Mängd och Radie på runt 35, men du kan använda värden som är högre eller lägre utan att det påverkar resultatet nämnvärt. Vi har inte gjort några delar av bilden mycket ljusare eller mörkare, men färg- och kontrastförstärkningen i mellantonerna är otrolig – växla förhandsvisningen av och på i dialogrutan, eller klicka i förhandsvisningsfönstret för att se skillnaden.

4 En bra strategi är att överdriva inställningarna för Oskarp mask en aning, och sedan reducera lageropaciteten efter behov. Om du vill göra effekten mer lokal, lägger du till en mask på lagret – vi bestämde oss för att molnen såg för kontrastrika ut, så vi målade med en 50% grå pensel för att tona ner effekten i himlen.

Lokal kontrastförstärkning gör att bilderna ser skarpare ut, men du behöver ändå skärpa upp bilden, speciellt om du vill skriva ut den. För att se vad vi menar, kan du duplicera lagret med lokal kontrast, och applicera Oskarp mask igen, denna gång med Mängd satt på 1 och Radie på 150 – denna effekt är mer diskret och förstärker de finaste detaljerna i bilden ytterligare, som trädens grenar i bakgrunden.

Om din bild innehåller fler lager än bakgrundslagret, behöver du lägga samman dem innan du applicerar filtereffekter, eller skapa ett nytt lager som innehåller information från all dessa lager. För att göra detta döljer du eventuella oönskade lager och trycker på [Ctrl]+[Alt]+[Shift]+E, eller [Command]+[Option]+[Shift]+E på Mac. Detta “stämplar” alla synliga lager till ett nytt lager men raderar dem inte, så du kan återgå till dem senare om det behövs (men om du gör detta, behöver du skapa ett nytt “stämplat” lager – det som redan finns kommer inte att uppdateras).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.