Olympus släpper ny zoom till PEN

Objektiv 26 Dec 2011

Olympus har upptäckt att allt fler använder deras PEN-kameror för att filma. Men alla som försökt filma med ett traditionellt objektiv har också insett begränsningen och svårigheten med att göra mjuka och snygga zoomningar. Det problemet hoppas Olympus nu kunna avhjälpa med nya M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,4-6,3 EZ. Det mest intressanta i det långa namnet är avslutningen EZ, som betyder att objektivet är utrustad med en elektromagnetisk zoom. In- och utzoomning ska därför gå mjukt och smidigt, och i princip ljudlöst. Zoomhastigheten går dessutom att ställa i tre olika hastigheter. Det långsamma läget ska ge tid att komponera bilden under zoomningen, medan det snabbaste läget ska vara snabbt nog för att du ska hinna få rätt bildutsnitt innan motivet försvinner. Det intressanta i sammanhanget är väl kanske snarast om man hinner växla över till det snabba läget innan det är för sent.
För dig som vill ha full kontroll över fokuseringen går det även att växla över i ett manuellt läge.

Objektivets brännvidd på 12-50 mm motsvarar på en Micro 4/3-kamera omfånget 24-100 mm, vilket blir ett ganska flexibelt omfång. Bländaren f/3,5-6,3 är i inget att höja på ögonbrynen för. F/6,3 är snarare i det långsammaste laget för ett objektiv som inte är längre än 50 mm.

De små PEN-kamerorna är lätta och smidiga att ta med och får därför ofta följa med i lite tuffare miljöer. Därför har Olympus valt att väderskydda sitt nya objektiv med samma damm- och vattenskydd som hittas på Olympus proffsserie Top Pro.

Gluggen beräknas finnas i handeln under februari månad, och det rekommenderade utpriset är 4 000 kronor. Objektivet kommer även att säljas som kitobjektiv tillsammans med bland annat E-PM1 och E-PL3, samt E-P3.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.