OLYMPUS OM-D E-M5 – INTRESSANTA NYHETER UNDER YTAN

Systemkameror 5 feb 2015

Nu uppdaterar Olympus sin OM-D E-M5 genom att lansera en Mark II-modell. Nykomlingen är, precis som föregångaren, vädertätad och innehåller femaxlig bildstabilisering. Bland nyheterna noteras bland annat en nyutvecklad 16MP Four Thirds-sensor, ett unikt 40MP flerbildsläge, samt ett förbättrat videoläge

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II bygger vidare på föregångaren. Vädertätning är standard även i den nya modellen, liksom ett femaxligt bildstabiliseringssystem. Det sistnämnda ska, enligt Olympus, kompensera upp till fem slutarsteg.

E-M5 Mark II är byggd i magnesiumlegering, vilket bör ge en solid, och stabil känsla i handen.

Det inbyggda, vidareutvecklade 5-axliga bildstabiliseringssystemet eliminerar rörelseoskärpa i fem plan. Stabiliseringen motsvarar, enligt Olympus, fem slutarsteg, och ska fungera utan problem oavsett objektiv.

I kombination med bildstabiliseringssystemet har Olympus utvecklat en ny funktion som onekligen är ganska intressant. Bildstabiliseringssystemet kan nämligen flytta kamerans 16 megapixel Live MOS-sensor blixtsnabbt i sid- och höjdled. På så sätt kan åtta bilder sättas samman till en bild med en upplösning på motsvarande 40MP. Hela processen sköts av kamerans TruePic-VII-bildprocessor, vilket alltså är en likadan processor som den som sitter i E-M1-modellen.

På videofronten erbjuder OM-D Movie Mode en bitrate på upp till 77 megabit per sekund och inspelning av film i 1080 Full-HD med bildfrekvenserna 60, 50, 30, 25 eller 24 bilder per sekund. Med det klassiska filmläget 24 b/s får du dessutom en skön biofilmskänsla.

Olympus OM-D E-M5 MarK II

Fokusering kan ske via kamerans tryckkänsliga 3-tumsskärm. Den vinklingsbara skärmen med
1 040 000 pixlar, är praktisk i situationer där du håller kameran över huvudet, eller mot marken och inte kan se skärmen i normalläge eller använda sökaren.

Den elektroniska sökaren med 2 360 000 pixlar är ljusstark och utrustad med en ögonsensor. Viktiga inställningar visas i sökaren, samtidigt som du har koll på bilden.

En förändring som gjorts sedan föregångaren är att ovansidans Fn-knapp och manöverratten sticker ut lite högre. Vidare erbjuder autofokusen 81 mätzoner, och följande fokus (tracking AF).

Funktionen Live Composite sätter ihop flera bilder till en, vilket kan vara praktiskt när du vill fånga ljusets rörelser från fordon, fyrverkerier, stjärnhimlen, eller måla med ljus i en bild.

Du kan ta seriebilder med en hastighet på upp till 10 bilder per sekund, och då dra nytta av en slutartid ner till 1/16000-dels sekund. Med Digital Shift kan du, oavsett objektiv, direkt på kamerans skärm justera konvergerande linjer, vilket är extra användbart vid arkitekturfotografering. Inbyggda konstnärliga filter lägger till olika effekter till dina bilder, och med det inbyggda WiFi-stödet parkopplar du kameran med din smartmobil. Du kan sedan fjärrstyra kameran, geotagga och dela dina bilder på sociala medier med gratisappen Olympus OI.Share.

Nya Olympus OM-D E-M5 Mark II finns i butikerna i slutet av februari, och kamerahuset inklusive en separat väderskyddad blixt kommer då att kosta ca 11 490 kronor. Kamerahus med objektivet M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm 1:4.0-5.6 II, och den väderskyddade blixten kommer att kosta ca 15 490:-. Objektivet är damm- och stänksäkert, precis som E-M5 Mark II.

Du kan välja mellan silver eller svart finish.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.