Nytt kraftfullt HDR-program från Nik

Mjukvaror 15 okt 2010

Nik Software lanserade nyligen HDR Efex Pro, vilket är ett helt nytt program för framtagning och manipulering av HDR-bilder – alltifrån realistiska till konstnärliga.

HDR-bilder är bilder som skapas av flera olika foton med olika exponeringsinställningar. De olika bilderna läggs samman till en slutlig. Ofta används tekniken för att överbrygga begränsningarna i digitalkamerornas dynamiska omfång, men också för att skapa bilder av lite mer konstnärlig natur. Nya HDR Efex Pro ska ta bort de begränsningar som finns i dagens HDR-verktyg genom att erbjuda både realistiska och lite mer konstnärliga effekter i ett och samma program.

Programmet riktar sig till både professionella fotografer och amatörer genom att erbjuda en imponerande enkel, men samtidigt kraftfull arbetsprocess. Bland annat används Nik Softwares mycket kraftfulla och innovativa U-Point-teknik, vilken återfinns i flera andra av företagets program.

Normalt jobbar man med flera olika bilder för att skapa en HDR-bild, men det går även att få till effekten med en enda bild som utgångspunkt (även om det inte är lika effektivt). Med hjälp av programmet ges möjligheten att återskapa de bilder som inte togs vid fotograferingstillfället och sedan sätta ihop dessa till ett färdigt HDR-resultat. Det kan vara ett intressant alternativ i situationer där det inte lämpar sig eller går att ta flera lite justerade exponeringar.

Programmet är framtaget för att smidigt integreras med Adobe Photoshop, Adobe Lightroom eller Apple Aperture, och versioner för både Windows och Mac finns tillgängliga.

Prislappen ligger på 1 500 kronor (160 Euro) för en licens, och mer information hittar du på tillverkarens hemsida.

NIK Software

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.