Nytt 40 mm-makro från Nikon

Objektiv 8 aug 2011

Nikon släppte nyligen ett nytt objektiv i DX-formatet med brännvidden 40 mm, och det tänkta användningsområdet är naturligtvis närbildsfotografering. Objektivet erbjuder avbildningsskalan 1:1 och producerar enligt Nikon fantastiska och levande bilder med utsökt detaljrikedom.

”Med det här eminenta makroobjektivet kan du fånga detaljer som ett vanligt kitobjektiv inte klarar av. Det här objektivet är dessutom ett billigt sätt att lära sig mer om närbildsfotografering och är tillräckligt mångsidigt för att låta användaren upptäcka många andra fotograferingsmöjligheter”, säger Zurab Kiknadze, produktchef för objektiv, tillbehör och program på Nikon Europa BV.

Det nya objektivet är det senaste tillskottet i Nikons utbud av Micro Nikkor-objektiv med en bildvinkel som motsvarar 60 mm på digitala systemkameror i FX-formatet.

Tack vare en förhållandevis stor maximal bländaren på f/2,8 går det att framhäva motiv mot en bakgrund med behaglig oskärpa, samtidigt som bilder som tas utan stativ i svagt ljus rimligtvis bör få mer skärpa.

Vare sig du tar en detaljerad bild på en insekt eller fotograferar ståndaren på en blomma är precision en avgörande faktor för resultatet. Objektivet är kompakt, och utrustat med Nikons tysta Silent Wave-motor (SWM) för nästan ljudlös autofokusering, vilket naturligtvis är idealiskt när du inte vill störa motivet. Fokuseringen ska dessutom ha förbättrats ytterligare tack vare M/A-fokusläget med vilket du kan åsidosätta autofokuseringen och justera fokus efter eget önskemål utan att behöva växla mellan autofokusering och manuell fokusering för hand.

Objektivet har dimensionerna 68,5 × 64,5 mm, väger ca 235 gram, och har ett metallfäste med gummitätning, samt levereras med motljusskyddet HB-61 och en mjuk väska av typen CL-0915.

Det nya objektivet finns tillgängligt för försäljning när du läser det här, och har ett rekommenderat pris på 2 590 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.