NYTT 16 MM-OBJEKTIV TILL FUJIFILMS X-SERIE

Nyheter 23 apr 2015

Det senaste objektivet i Fujifilms X-serie heter Fujinon XF 16 mm F1,4 R WR och, som namnet antyder handlar det om ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv på 16 mm, med en största bländare på f/1,4

FujifilmFujinonXF16mm_f14_R_WR-Wordpress

Nu lanserar Fujifilm ännu ett objektiv till företagets X-serie. Det handlar om ett 16 mm-objektiv med en största bländare på f/1,4. Det nya vidvinkelobjektivet är inte bara ljusstarkt, utan även väderskyddat. Objektivet har en fast brännvidd som motsvarar 24 mm i 35mm-format. Enligt Fujifilm ska den stora bländaröppningen och närgränsen på 15 cm göra att objektivet fungerar såväl för fotografering i svagt ljus som att ta vidvinkelbilder med kort skärpedjup och vacker bakgrundsoskärpa.

Objektivet har en optisk design bestående av 13 linselement indelade i elva grupper, med två asfäriska linselement och två ED-linselement för att minimera uppkomsten av sfärisk och kromatisk aberration. XF16 F1,4 WR har två typer av antireflexbehandling, både HT-EBC (High Transmittance Electron Beam Coating) samt nyutvecklade Nano-GI (Gradient Index) som tillsammans effektivt ska reducera spökeffekter och linsöverstrålning. Ett bakre fokuseringssystem uppdelat i 2 grupper (flytande design) ska dessutom ge objektivet en snabb och tillförlitlig autofokus över hela sitt omfång. Växlar till manuell fokus gör man genom att skjuta fokusringen bakåt, och då visas även en skala som indikerar objektivets skärpedjup.

Objektivet väger 375 gram, och kommer finnas tillgängligt under maj månad till ett cirkapris på 10 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.