Nya systemkameror från Canon

Systemkameror 11 feb 2011
Canon EOS 600D
Canon EOS 600D

EOS 600D
EOS 600D är den nya toppmodellen i Canons instegssegment och ligger en bit under EOS 60D vad gäller avancerade funktioner, men samtidigt en bit över nya EOS 1100D.

Kameran har utrustats med en funktionsguide som förklarar viktiga inställningar, och den är utrustad med en CMOS-sensor i APS-C-storlek på 18 megapixlar, och en 14 bitars DIGIC 4-processor, som enligt Canon ska göra det enkelt att exempelvis ta bilder på en härligt blå himmel och få mjuka övergångar mellan färgerna. Vidare ligger ISO-omfånget på 100-6400, och kan utökas ytterligare till 12800.

EOS 600D klarar en seriebildtagningshastighet på upp till 3,7 bilder per sekund och autofokussystemet erbjuder nio autofokuspunkter. Kamerans iFCL-ljusmätningssystem är hämtat från entusiastmodellen EOS 7D, vilket innebär en dual Layer-sensor som mäter i 63 zoner.

Fotograferingsmetoden automatiskt intelligent scenläge är nytt och ska göra det lätt att ta högkvalitativa bilder utan besvär. Fotografen kan koncentrera sig på att komponera bilden – scenläget analyserar bilden och väljer automatiskt de bästa inställningarna. Tack vare den nya bildstilen Auto finjusteras också färgerna automatiskt.

I EOS 600D går det att ändra atmosfären i bilden med hjälp av funktionen Basic +, som innehåller åtta olika alternativ för att förändra stämningen, inklusive Varm, Kall eller Intensiv.

Fotografering ovanför huvudet, i marknivå eller runt hörn är heller inget problem, tack vare den vinklingsbara 3-tumsskärmen med bildförhållandet 3:2. Skärmen har dessutom en upplösningen på 1 040 000 pixlar, vilket borgar för stor detaljrikedom, och det bekräftades av det korta test DigitalFotos utsände hann med under presskonferensen.

Kameran är även utrustad med ett antal kreativa digitala filter, där nykomlingen fisheye sticker ut. Det är ett filter som skapar en tunnelliknande förvrängning, som med ett Fisheye‑objektiv.

Video blir allt viktigare i systemkameravärlden och EOS 600D erbjuder videosekvenser i Full-HD-upplösning (1080p), och ett särskilt videoläge innebär att man direkt kan växla mellan stillbilder och HD-videoinspelning. Avlägsna objekt nås med den nya funktion Movie Digital Zoom, som beskär sensorns centrala område från 3x till 10x och ändå bibehåller Full HD-kvalitet.

Läget Video-snapshot är också nytt, och med det kan du göra tagningar i segment om 2, 4 eller 8 sekunder och skapa klipp som är korta, enkla att redigera och har samma längd som de vanligast förekommande klippen i TV-program. När klippen spelas in sparas de i ett videoklippsalbum och kombineras till en film. Ett ljudspår kan läggas till genom att välja bland spår som överförts till kameran och resultaten kan visas på kamerans skärm eller på en HDTV via den inbyggda HDMI-minianslutningen.

Intressant att nämna i sammanhanget är även att EOS 600D har utrustats med en trådlös Speedlite-sändare. Det gör att du kan experimentera med olika ljussättningstekniker eller använda en separat blixt.

Tillsammans med EOS 600D lanseras EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II, vilket är ett nytt kitobjektiv. Objektivet innehåller en optisk bildstabilisator vilket, enligt Canon, ska göra det möjligt att ta skarpa bilder med cirka fyra stegs längre slutartider jämfört med bildstabilisatorn avstängd. EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II efterträder modellen EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS.

EOS 600D inklusive kitobjektivet EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II kommer att börja säljas under mars månad till ett pris på ca 9 000 kronor.

EOS 1100D
EOS 1100D är alltså Canons nya instegssystemkamera som rent funktionsmässigt ligger en liten bit under nya EOS 600D. Under skalet döljer sig en CMOS-sensor i APS-C-storlek på 12,2 megapixlar, och på baksidan återfinns kamerans 2,7-tumsskärm, vilken har en upplösning på 230 000 pixlar.

Canon EOS 1100D
Canon EOS 1100D

Den optiska sökaren ger 95 procents täckning, men kameran erbjuder även ett live-view-läge där du kan använda den bakre LCD-skärmen för att se hur olika fotograferingsmetoder påverkar resultatet.
För dig som är intresserad av videoinspelning kan det vara bra att känna till att kameran klarar att spela in videofilmer i upplösningen 720p via den särskilda filmfunktionen på funktionsväljaren.

För nybörjare har Canon även lagt med en funktionsguide med korta beskrivningar av varje viktig kamerainställning och dess effekter.

Vidare ska bildläget Basic+ och funktionen Kreativ Auto undanröja besvärliga tekniska termer och använder klarspråk för att beskriva inställningarna och deras effekt på slutresultatet. Lägg på en lite annorlunda stämning, där Basic+ justerar exponering, vitbalans och bildbearbetningsinställningar efter lättförståeliga förinställningar, som utgår från kreativt innehåll eller ljussättning. Eller gör din bild ljusare eller mörkare, eller låt bakgrunden bli suddig för att få ett intressantare resultat med hjälp av Kreativ auto, som tar hand om önskad effekt.

EOS 1100D erbjuder en maximal seriebildtagningshastighet på cirka 3 bilder per sekund i JPEG, ISO-omfånget sträcker sig från ISO 100–6400, och autofokussystemet arbetar med nio autofokuspunkter.

Kameran kommer att börja säljas under mars månad till ett cirkapris på 5 300 kronor, och då ingår det nya kitobjektivet EF-S 18-55mmf/3.5-5.6 IS II.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.