NYA REGLER FÖR FOTO SOM TAS MED DRÖNARE

Nyheter 29 aug 2017
Foto: Sorry Imkirk, Unsplash
Foto: Sorry Imkirk, Unsplash

Det här med juridiska tolkningar i samband med fotografering och filmning är något som många har funderingar kring. Sara Malmgren, Advokat på advokatfirman Foyen har skrivit en förtydligande text:

”Från den 1 augusti 2017 har ett undantag införts i kameraövervakningslagen som innebär att drönare som utrustats med kamera inte omfattas av lagen. Något tillstånd behövs således inte. Undantaget gäller för företag och privatpersoner, men inte myndigheter.

Personuppgiftslagen gäller dock för sådan användning av drönare, och huvudregeln är att man får fota och filma så länge detta inte är kränkande för någon person.

De faktorer som kan spela in vid bedömningen om det är kränkande är t ex graden av integritetsintrång, hur länge uppgifter sparas och hur de delas med andra och syftet med fotot/filmningen. Ytterligare faktorer kan vara om filmning/fotografering sker öppet och om information lämnas till berörda i området innan filmning.

Den missbruksregel som används i detta sammanhang finns i Personuppgiftslagen, men inte i den nya Dataskyddsförordningen. Datainspektionen har inte närmare angett hur man avser att tolka den nya bestämmelsen i förhållande till Dataskyddsförordningen, som börjar gälla den 25 maj 2018.

Så länge man filmar eller fotar utan att någon fysisk person kan identifieras (t ex naturfoto), så faller inte agerandet under vare sig Personuppgiftslagen eller den kommande Dataskyddsförordningen.”

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.