Nya Nikon D3200 – ny kamera i instegssegmentet

Systemkameror 20 apr 2012

Nikon lanserade i dagarna en helt ny systemkamera med en prislapp riktad mot rena nybörjare men med viss prestanda som kan locka även de lite mer rutinerade fotograferna.

Kameran är utrustad med en sensor i DX-formatet (motsvarar APS-C) med hela 24,2 megapixlar. Många megapixlar har förvisso sina fördelar, men också nackdelar, och det återstår att se om Nikon klarat att hantera det brus som inte är allt för ovanligt med så stora megapixeltal på en förhållandevis liten sensor. Flera andra kameratillverkare har istället valt att sänka antalet pixlar på sina APS-C kameror. Men många megapixlar lockar ju oerfarna köpare, och vi misstänker att det är så Nikon resonerat. Med i åtanken skall man dock ha att Nikon tidigare legat bra till när det gäller att hantera bruset, men i detta fall misstänker vi att de har tagit sig lite vatten över huvudet, men vi blir gärna överbevisade. Kamerans ISO-känslighet sträcker sig i alla fall från 100 till 6400 samt med ett utökat läge på 12800.

Kameran är som tidigare nämnts riktad mot nybörjarsegmentet vilket framför allt märks på många helautomatiska lägen samt ett guideläge som steg för steg hjälper fotografen att ta en perfekt bild. Guideläget kan också hjälpa dig när du vill filma. Guideläget har till och med inbyggda bilder som skall inspirera dig till att ta liknande bilder själv, och du får naturligtvis tips direkt från kameran hur du skall gå tillväga.

Kameran är också utrustad med videokamera i full-HD (1080p med 30 fps), inbyggd GPS, samt en tre tum stor skärm med en upplösning på 921 000 pixlar, vilket får betecknas som bra. Dessvärre är den dock helt fast och går alltså inte att vinkla eller rotera som flera av konkurrenterna i den här klassen.

Kameran släpps under slutet av maj och början av juni beroende på om du är sugen på en svart eller röd kamera. Prislappen hamnar oavsett vilket på lockande 5 900 kronor för enbart huset.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.