Ny vidvinkel från Samyang

Objektiv 7 Dec 2013

Nu lanserar Samyang ett ljusstarkt fast vidvinkelobjektiv till ett förhållandevis lågt pris. Det kommer i de flesta fattningar för APS-C och spegellösa system.

Samyang 10mm F/2,8 ED AS NCS CS

Samyang 10mm F/2,8 ED AS NCS CS är alltså det senaste vidvinkelobjektivet från Samyang. Redan på Photokina 2012 visade Samyang upp en prototyp av det här objektivet, och sedan dess har det hänt mycket. Man har lagt stor energi på att få ner storleken och samtidigt göra den optiska prestandan i klass med de allra bästa på marknaden. Så den slutgiltiga version skiljer sig en hel del mot den prototyp som tidigare visats upp.

”Ett riktigt bra vidvinkelobjektiv kostar normalt mycket pengar, men Samyang visar igen att de kan bygga hög optisk kvalité billigare än någon annan. Är man bara beredd att jobba manuellt är detta ett fynd”, säger Lasse Ericson, Nordic Product Manager hos Focus Nordic.

Objektivet är helt raktecknande och har en brännvidd på 10 mm (motsvarar 15 mm på APS-C och 20 mm på MFT), samt en bildvinkel på upp till 109,5 grader, vilket gör att den bland annat passar för för inomhus-, arkitektur- och landskapsfotografering. Därtill har det en närgräns på 25 cm, och manuell skärpeinställning.

Konstruktionen innehåller bland annat 14 linser i 10 grupper, varav två asfäriska linselement, och ett med ED-glas (extra låg färgspridning).

Det är Samyangs första objektiv med en antireflexbehandling som använder den senaste nanokristall-tekniken. Det ska i sin tur ge bättre ljustransmission, minskade reflexer och högre kontrast, vilket tillsammans ska ge en extremt hög upplösning som, enligt tillverkaren, matchar de bästa kamerorna på marknaden.

Samyang 10mm F/2,8 ED AS NCS CS kommer i följande fattningar; Canon EOS, Nikon AE, Pentax K, Sony A, Canon M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E, samt Four Thirds och Micro Four Thirds.

De första leveranserna beräknas komma under januari 2014, och samtliga fattningar utom Nikon AE kostar 4 895 kronor. Objektivet med Nikon AE-fattning kostar 5 295 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.