Ny videokamera från Sony med E-optik

Objektiv 23 Nov 2010
Sony NEX-V 10E
Sony NEX-V 10E

Sony har tillkännagivit att de håller på att utveckla en ny, professionell videokamera som ska använda sig av E-objektiven – företagets senaste systemkameraobjektivserie. Dessa var inledningsvis avsedda för Sonys superkompakta systemkameror NEX-5 och NEX-3, men sedan tidigare har Sony också visat upp en första videokamera som använder sig av dessa gluggar (den heter NEX-VG10E och är i första hand ämnad för konsumentmarknaden).

Den nya videokameran ska ingå i NXCAM-serien och vänder sig alltså till de mer krävande användarna och professionella filmare, men ska samtidigt ligga på en instegsnivå i det här segmentet – och den ska alltså också kunna byggas ut med E-objektiven. Med hjälp av en adapter är det även meningen att man ska kunna utnyttja objektiv med A-fattningen från Alpha-systemet med dessa nya videokameror.

Den kommande NXCAM-kameran, som ska finnas ute på marknaden från mitten av nästa år, är försedd med en Super-35-sensor av CMOS-typ. Det innebär en sensor som är ungefär lika stor som dagens APS-C-sensorer, alltså det format som bl a sitter i Sonys NEX-kameror. Den ska fånga filmen i AVCHD-format (MPEG4-AVC/H.264). Inspelning i bästa HD-formatet (1080p) lär också tillhöra specifikationerna.

Sony NEX-V 10E
Sony NEX-V 10E

Mycket mer information än så är ännu inte släppt, förutom ett antal bilder. Vi får återkomma längre fram när fler detaljer framkommer.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.