Ny värsting i Ixus-klassen

Kompaktkameror 18 mar 2011

Canon lanserade nyligen en ny värsting i Ixus-klassen, nämligen Ixus 310 HS. Kameran är utrustad med en tryckkänslig skärm, erbjuder Full-HD-film (1080p) och manuella kontroller i ett elegant kamerahus i rostfritt stål.

Canons HS-system och ett ljusstarkt ultravidvinkelobjektiv med optisk bildstabilisator ska göra det enkelt att ta bilder av alla motiv, samtidigt som en förbättrad version av Canons pekgränssnitt ska ge bättre kontroll över stillbilder och videofilmer. Dessutom gör den nya filminspelningsikonen att du snabbt kan växla mellan att ta bilder och spela in videofilmer.

Vidare berättar Canon i sin pressinformation att kamerans dynamiska omfång är förbättrat vilket ska göra att du kan ta skarpa bilder av motiv i svagt ljus där du annars skulle behöva använda blixt.

Ixus 310 HS är utrustad med ett 4,4x zoomobjektiv på motsvarande 24-105 mm, och med en maximal bländare på f/2,0. Det sistnämnda är en riktigt intressant detalj, vilken rimligtvis borde boosta prestandan under svaga ljusförhållanden.

Kameran har en inbyggd optisk bildstabilisator som, enligt Canon, gör det möjligt att ta skarpa bilder med cirka fyra stegs längre slutartider jämfört med bildstabilisatorn avstängd.

På baksidan återfinns kamerans tryckkänsliga 3,2-tumsskärm med upplösningen 460 000 pixlar. Via det anpassningsbara pekskärmsgränssnittet kan du ordna ikonerna för de olika kamerainställningarna precis som du vill, och du kan även använda funktionen Touch AF till att ange fokusområde.

I full-HD-läget erbjuds filminspelning med stereoljud, och den dynamiska bildstabilisatorn gör att du kan ta jämnare och stadigare videofilmer även när du filmar medan du går eller sitter i en bil som rör sig.

När du filmat klart kan du, tack vare kamerans HDMI-CEC-kompatibilitet, ansluta kameran till en HD-TV och använda TV:ns fjärrkontroll för att styra kameran, vilket gör det enklare att titta på dina videofilmer på en stor skärm.

Eftersom kameran har en CMOS-sensor får du tillgång till ett antal funktioner som ger ytterligare kreativa möjligheter. Med funktionen Bästa bild tar du en sekvens med fem bilder. Därefter utvärderas alla bildrutorna, och den bästa sparas på minneskortet. Du kan ta stillbilder med full upplösning i en högsta hastighet på upp till 3,4 bilder per sekund.

Du kan använda läget för handhållet kvällsmotiv till att ta flera bilder av samma motiv och sedan skapa en bild med minsta möjliga oskärpa och bästa möjliga exponering genom att sammanfoga bilderna.

Ixus 310 HS erbjuder även läget Super-slow-motion-film som du kan använda till att sakta ner snabba händelser som sport, och fånga motiv i VGA-upplösning i hastigheten 120 bilder per sekund, eller med upplösningen 320 x 240 pixlar i hastigheten 240 bilder per sekund. Genom att spela upp dina filmer med hastigheten 30 bilder per sekund kan du analysera exempelvis en golfswing, eller lägga till drama och atmosfär till snabba händelser.

Om du är en avancerad användare kan det vara läge att känna till möjligheten att kontrollera inställningen av bländare och slutartid som erbjuds i lägena Av respektive Tv. Om du är nybörjaranvändare och bara vill sikta och trycka på avtryckaren kan du istället använda den senaste versionen av det smarta automatiska läget som klarar att känna igen 32 olika motiv.

Om du vill experimentera med dina bilder finns det dessutom sex kreativa fotograferingsmetoder som ska ge dig ytterligare frihet och flexibilitet. Förutom de nya filtren Fisheye, Superintensiv och Affischeffekt erbjuds filtret Leksakskameraeffekt som gör att dina bilder ser ut som om de var tagna med en gammal hålkamera. Ytterligare ett nytt filter är Monokrom, med vilket du kan skapa atmosfäriska bilder i sepia, svartvitt eller andra monokromatiska toner.

Rekommenderat pris för Canon Ixus 310 är 3 200 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.