Ny spegellös från Panasonic

Systemkameror 4 Nov 2010

Nu lanserar Panasonic sin minsta spegellösa systemkamera med utbytbara objektiv och inbyggd blixt.

Mycket har hänt sedan Panasonic och Olympus för ett fåtal år sedan introducerade sitt gemensamma Micro Four Thirds-system. Bland annat öppnade det vägen för de första spegellösa systemkamerorna. Sedan en tid tillbaka har en hel del konkurrenter hoppat på den spegellösa trenden, och fler aktörer är på ingång. När nu Panasonic tagit fram en ersättare till sin GF1-modell har man överträffat sig själva när det gäller storleken och vikten på kameran. Nya GF2 är nämligen cirka 19 procent mindre och 7 procent lättare än sin föregångare, och kamerahuset är tillverkat i solitt aluminium.

Kameran är utrustad med en 12,1-megapixelsensor och kan ta upp till 2,6 bilder per sekund i högsta upplösning. Kameran saknar, precis som GF1 en inbyggd optisk sökare, vilket gör den bakre LCD-skärmen extremt viktig. Skärmen erbjuder 460 000 pixlar, är på tre tum och tryckkänslig.

Panasonic introducerade tryckkänsliga skärmar på systemkameror i samband med G2-modellen, och lösningen återfinns även i GH2-modellen. Lösningen gör det bland annat möjligt att välja vad i bilden du vill fokusera på, t.ex. går det att peka på ett ansikte, varpå kameran ställer om till porträttläge. Ett tryck på bakgrunden ställer lika snabbt om kameran i läget landskapsfotografering.

Lumix GF2 kan också filma i full-HD-upplösning (1080i) med bildhastigheten 60 bilder per sekund, och erbjuder inspelning med stereoljud.

För dig som inte äger något bildredigeringsprogram så kan nämnas att kameran har åtta inbyggda färg- och filterlägen som kan läggas på bilden. Dessutom ger funktionen ”My Color mode” bildeffekter som t.ex. retro, cinema och silhouette. Det finns också ett färgläge där du själv kan ställa färgton och mättnad. Effekterna går att se direkt på skärmen, redan innan bilden är tagen.

Lumix GF2 har 17 inbyggda motivlägen för stillbildstagning, och de flesta går även att använda vid videofilmning.

Den nya kameran finns i färgerna svart, vit, silver och röd, och kommer även att säljas i två enskilda paket, antingen som DMC-GF2C med kamerahus plus ett 14 mm F2,5-objektiv, eller som DMC-GF2K, med kamerahus och ett 14-42 mm zoomobjektiv. GF2 är dessutom kompatibel med företagets 3D-objektiv Lumix G 12.5mm/F12.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.