NY SPEGELLÖS FRÅN NIKON – 1 S2

Systemkameror 14 maj 2014

Nu utökar Nikon sin serie spegellösa systemkameror med den nya instegsmodellen Nikon 1 S2. Nykomlingen innehåller bland annat en ny sensor och ny bildprocessor

Nikon 1 S2

Nu ersätter Nikon sin instegsmodell i Nikon 1-serien, och den nya modellen har fått namnet 1 S2. Precis som föregångaren så innehåller nykomlingen ett hybridautofokussystem. En nyhet är dock en helt nyutvecklad CX-formats CMOS-sensor på 14,2 megapixlar. Sensorn saknar optiskt lågpassfilter, och kameran erbjuder ett ISO-omfång på ISO 200–12 800. Ny är även bildprocessorn EXPEED 4A.

Den nya funktionen Kreativ palett, som går att komma åt via kamerans kreativa läge, ska göra det lätt att använda konstnärliga filter innan du fotograferar. funktionen justerar ljushet, mättnad och vitbalans när den går genom olika effekter. Allt du behöver göra är att vrida på multiväljaren för att bilden på skärmen ska visa exakt vad som kommer att sparas när du väl tar bilden. Ny är även funktionen Automatiska stillbilder, som gör att du automatiskt kan ta högupplösta stillbilder när du filmar.

Nikon 1 S2 är kompatibel med tillgängliga 1 NIKKOR-objektiv, och i samband med lanseringen av 1 S2-modellen passar man på att lansera ett nytt standardobjektiv, nämligen zoomobjektivet 1 NIKKOR VR 11–27,5 mm f/3,5–5. Intressant i det sammanhanget är att det bara är att vrida på objektivet för att sätta på kameran, och dra tillbaka det för att stänga av den.

− Nikon 1 S2 är den perfekta kameran för dig som vill slippa krångel med en massa knappar och funktioner, den är lätt att använda och ger bra bildresultat. Kameran är liten och smidig – överlägset bättre än smarta telefoner – och är även väldigt snabb. Självklart går det att filma med bra kvalitet och det går även att ta högupplösta stillbilder samtidigt som man filmar. Med Nikons serie av de kompakta 1 NIKKOR-objektiven är det är det lätt att experimentera med nya perspektiv, säger Mats Haglund, produktspecialist på Nikon Sverige.

Nikon 1 S2

Kameran erbjuder en seriebildtagningshastighet på 20 bps upp till tio bilder i RAW-format, inklusive kontinuerlig autofokus. Dessutom kan den ta bilder med en hastighet motsvarande 60 bps med fokus låst vid den första bilden.

Kameran använder ett hybrid-AF-system med 135 autofokuspunkter, varav 73 är fassökande och jämnt fördelade över mitten av kompositionen. De kontrastdetekterande AF-punkterna är placerade utmed kanten på kompositionen.

På baksidan av kameran sitter en LCD-skärm med 460 000 pixlar, och via F-knappen kommer du åt funktionsmenyn där du kan ändra fotograferings- eller uppspelningsinställningar.

Filmning är möjlig i full-HD-upplösning (1 080p/60p, och bildförhållandet 16:9), och precis som med samtliga kameror i Nikon 1-serien, går det att fånga högupplösta stillbilder medan du filmar genom att trycka ner avtryckaren. Alternativt kan du använda den nya funktionen Automatiska stillbilder, som analyserar varje bildruta och fångar bilder automatiskt när förhållandena är som mest gynnsamma.

Nikon har även passat på att utrusta 1 S2 med ett par nya filmlägen. Exempelvis kan du nu ge liv åt dina gatubilder med Snabb uppspelning, skapa en animerad stopmotionkänsla med Jumpcut, eller visa din uttrycksfullhet med korta fyrasekundersfilmer (du kan lägga ihop upp till åtta stycken).

Nikon 1 S2

Läget Fånga bästa ögonblicket har nu stöd för Nikons nya funktion Aktivt val som fångar upp till tio bilder i full upplösning på mindre än en sekund och låter dig välja vilken du vill spara.

Nikon 1 S2 finns i färgerna vit, svart, röd och gul, och börjar säljas i juni. Rekommenderat pris ligger på 4 490 kronor (Nikon 1 S2 + 1 NIKKOR VR 10–30 mm f/3,5–5,6 PD-ZOOM, respektive 6 190 kronor (Nikon 1 S2 + 1 NIKKOR VR 10–30 mm f/3,5–5,6 PD-ZOOM + 30-110 mm.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.