NY PLATS FÖR FOTOGRAFI ÖPPNAR MED BILDER AV ALBERTO GARCÍA-ALIX

Aktuellt 22 jan 2016

Den 17 mars 2016 öppnar Stockholms nya konstscen för fotografi – Mindepartementet Art and Photography. Först ut och för första gången någonsin i Sverige visas en separatutställning med den spanske fotografen Alberto García-Alix

AlbertoGarcía-Alix-UtvaldPremiärutställningen på Mindepartementet visar bilder av Alberto García-Alix (1956) som, tillsammans med bland andra Pedro Almodóvar, var en av nyckelfigurerna i La Movida, det kulturella korståg av experimentell design, musik, film och konst som såg dagens ljus i Spanien då Francodiktaturen föll.

Utställningen ger en nära inblick i den spanske konstnärens liv under fyra decennier, med avstamp i slutet av 1970-talet när Francodiktaturens rigida regim ersattes av frihet för skapande i alla dess former. Rådande sociala strukturer och samhällsnormer utmanades och man prövade outtröttligt gränserna för sexualitet och droger och ifrågasatte den katolska kyrkans maktposition. García-Alix visar ofta råa och nakna porträtt och videoverk – alltid i svartvitt.

– Alberto García-Alix väver i sin bildvärld samman en poetisk intimitet med utforskande av fysiska och mentala excesser. Han använder fotografiet som självreflexion och för att gestalta rädslor och begär. På ett unikt sätt skildrar han individen i tider av förändring, vilket är lika aktuellt idag som i 1970-talets Spanien, säger Estelle af Malmborg, konstnärlig chef, Mindepartementet.

García-Alix skildrar sig själv och människorna i sin närhet bortom kulturella tabun och moralisk censur, och hans arbete har beskrivits som skamlöst, kraftfullt och grafiskt. Han använder det svartvita fotografiet som personlig och social dokumentation i nakna och närgångna, men samtidigt poetiska, konfrontationer med sina modeller.

García-Alix har hyllats i Vogue, British Journal of Photography och Vanity Fair, och har tilldelats Spanish National Photography Award.

Om Mindepartementet Art and Photography

Mindepartementet Art and Photography öppnar i de låga industribyggnaderna på Skeppsholmen där Panoptikon Fotografins Hus tidigare fanns, och drivs av Kulturhuset Stadsteaterns tidigare curator och biträdande chef för konst och design, Estelle af Malmborg, tillsammans med Anna Eriksson, grundare av bokförlaget Art and Theory Publishing. Med premiärutställning redan i mars arbetar af Malmborg och Eriksson för fullt med att utveckla verksamheten, bygga om, förnya och öppna upp för internationellt fotografi.

– Utan att förenkla vill vi göra internationell fotokonst tillgänglig för många fler och erbjuda besökaren starka konstupplevelser oavsett förkunskaper. I en tid av stora utmaningar är behovet av kunskap och delaktighet kanske större än någonsin. Vi tror att den samtida konsten kan skapa en djupare förståelse för det som händer runt om i världen och ge nya perspektiv, säger Anna Eriksson, VD, Mindepartementet Art and Photography.

Anna Erikssons och Estelle af Malmborgs avsikt är att introducera starka internationella konstnärskap i Stockholm och stimulera till konstnärlig förnyelse samt höja kvaliteten inom fotografin som konstnärligt fält i Stockholm och Skandinavien. Huvudfokus ligger på fotografi, men även andra konstformer kommer att presenteras.

Mindepartementet Art and Photography kommer att arbeta gränsöverskridande med konst, fotografi, mat, filosofi, litteratur och musik.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.