Ny modul till Ricoh GXR

Systemkameror 12 aug 2011

När Ricoh lanserade GXR-systemet i slutet av 2009 var det många som tvivlade på att det var rätt väg att gå – att inte bara byta ut objektivet när man skiftade fotoförhållande, utan även kunna byta sensor och slutare beroende på när förhållandena och behoven förändrades. Systemet överlevde dock och nu kommer den intressanta modulen GXR Mount A12. Enheten har flera intressanta nyheter:

1. Man har lämnat de mindre Four-Thirds-sensorerna till fördel för en större APS-C CMOS-sensor vilket ska ge högre upplösning och ljuskänslighet, skarpare bilder och mindre brus.

2. Enheten är utrustad med Leicas M-fäste, vilket gör att du kan använda alla Leicas M-objektiv, vilket kan vara ett bra substitut för dig som tycker att en investering i en Leica-kamera är lite väl saftig. Nu kan du i alla fall njuta av dess fantastiska optik. Via adaptrar kan en stor mängd andra objektiv också användas. Dessutom medföljer en testenhet så att du enkelt och säkert kan testa om ett objektiv är fysiskt kompatibelt eller inte.

3. Enheter har två olika slutare. Dels en klassisk fokalplansslutare som kan ställas in på mellan 1/4000 sekund och 180 sekunder, och dels en elektronisk slutare med tider mellan 1/8000 sekund till 1 sekund som du kan använda när du vill försäkra dig om att inte orsaka några ljud eller vibrationer.

Utöver dessa finesser erbjuder modulen dessutom en mängd andra funktioner som automatisk korrigering av tunnformig- och kuddformig distorsion, färg- och ljuskorrigering i bildens kanter, och hjälp vid manuell fokusering.

Enheten beräknas släppas i september, men något pris är ännu fastställt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.